Anında liderlik: Takipçi merkezli liderlik yaklaşımı kapsamında bir ölçek geliştirme çalışması
Leadership on demand: A scale development study within the scope of follower centered leadership approach
  1. Tez No: 703953
  2. Yazar: SALİM ALİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN AĞLARGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Takipçilik, Anında liderlik, Liderlik, Bilgi çalışanları, Ölçek geliştirme, Followership, Leadership on demand, Leadership, Knowledge workers, Scale development
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Örgütlerin örgütsel amaçları etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirmesinde takipçilerin performansı önemli bir belirleyicidir. Ancak, liderlik alanında sadece lider odaklı takipçileri yeterli düzeyde dikkate almayan tek yönlü çalışmalarla daha daha sık karşılaşılmakta ve bu tür çalışmalar daha etkili bulunmaktadır. Geçmişten günümüze araştırma çabaları liderlerin takipçilerini ve toplumu nasıl etkileyebildikleri konusuna ve etkili liderin sahip oldukları niteliklerin belirlenmesine yoğun bir ilgi göstermiştir. Fakat son dönemlerde liderlerin gereğinden fazla liderlik yapmaları sorunsallaştırılmaktadır. Etkili liderin sahip olması gereken niteliklere ilişkin mutabakat olmamakla birlikte, liderin takipçilerin işlerine sürekli müdahale edip onları etkilemeye çalışması günümüzde belli bir takipçi kitlesi için sorunlu olarak nitelendirilmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, takipçilerinin, özellikle de bilgi çalışanlarının, hangi durum ve koşullarda ve ne zaman lidere ihtiyaç duyduklarını belirleyebilmektir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için“Anında Liderlik Ölçeği”geliştirilmiştir. Araştırmanın evrenini özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan orta ve üst düzeyler mühendisler oluşturmaktadır. Bu kapsamda 153 bilgi çalışanına ulaşılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığını, güvenirliliğini, normal dağılımı ölçülmüş ve alt boyutları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The performance of followers is an important determinant for organizations to achieve organizational goals effectively and efficiently. However, in the field of leadership, only the leader-oriented one-sided studies that do not take followers into consideration enough are more frequently encountered and such studies are found to be more influential. From past to present, research efforts have paid great attention to how leaders can influence their followers and society, and to determination of the qualities of an effective leader. However, lately, leaders' redundant leadership has been problematized. Although there is no consensus on the qualities that an effective leader should have, the leader's constant intervention in the affairs of the followers and leaders' efforts to influence them are considered problematic for a certain followers' audience today. The main purpose of this research is to determine when and under what conditions followers, especially knowledge workers, are in need of leaders. In order to achieve this aim, the“Leadership on Demand Scale”was developed. The universe of the research consists of middle and senior engineers working in enterprises operating in the private sector. In this context, 151 knowledge workers were reached. The internal consistency, reliability and normal distribution of the scale were measured, and its sub-dimensions were determined.