Tarih araştırmalarına kaynak olarak Osmanlı basınında İttihâd ve Terakki gazetesinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (Sayı 41-52)
Transcription and assesment of Union and Progress newspaper in Ottoman press (Volume 41-52)
- Tez No: 703991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİÇİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İttihad ve Terakki Gazetesi, İttihad ve Terakki, Selânik, 1908 Basını, Osmanlı Basını, Union and Progress Newspaper (İttihad and Terakki), Union and Progress, Thessaloniki, press on 1908, Ottoman Period press
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
İttihâd ve Terakki Gazetesi, içerik yönünden yoğun olarak hazırlanmış bir gazetedir. Transkripsiyon yapılırken özellikle bu yoğunluk dikkate alınarak gazeteninin çeşitli tasnifleri yapılmıştır. Çalışması yürütülen tasniflerde gazetenin başlıkları dikkate alınarak: Milletin İttihat ve Terakki'ye İanesi , Dış siyaset , İç siyaset ve Telgraflar gibi önemli başlıklar göze çarpmaktadır. İttihat ve Terakki Gazetesi, 29.7 x 42 cm ebatlarında ve 5'er sütün halinde hazırlanmış olup her sayısı 4'er sayfadan ibarettir. Bu sütün ve sayfaların gazetedeki yerleri araştırmamızın transikripsiyon kısmında ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde telif eserlerin içerisindeki haberlerin, telgrafların ve diğer yazıların değerlendirilmesi yapılarak; İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin kuruluşu , Cemiyet'in basın organları ve Osmanlı Devleti'nde basın hareketleri sırası ile aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ittihad ve Terakki Newspaper is a very densely prepared newspaper. Especially classifications were made, taking into account this density while transcribing. While the classifications were made, the headlines of the newspaper like help of the people, foreign policy,domestic policy and telegrams were taken into account. The newspaper is 29.7 x 42 in size and each issue is prepared in five columns and consists of four pages. These columns and pages are specified in the transcription. The news, telegrams and other articles here are evaluated. At the same time, the establishment of the Committee of İttihat and Terakki, the press organs, as well as the press movements in the Ottoman State were written.