Katı atık kontrolünde geri dönüşümün iyileştirilmesi: İstanbul Büyükçekmece Belediyesi örneği
Improvement of recycle in solid waste management: Istanbul Buyukcekmece Municipality sample
  1. Tez No: 704001
  2. Yazar: SİDAR ÇETE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Avrupa Birliği Mevzuatı, Etki Değerlendirme, Geri Dönüşüm, Çevre Politikaları, Solid Waste, European Union Regulations, Impact Assessment, Recycling, Environment Policies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Modern teknolojinin yaygınlaşması, ticari malların ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, tüketimin artan nüfus ile birlikte artışı, üretilen atık hacmini ve çeşidini arttırmış, böylece atıkların yönetimi ve depolanması önem kazanmıştır. Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen tahminlere göre katı atıkların düzgün bir şekilde yönetilememesinden kaynaklanan sera gazı emisyon değerlerinin 2050 yılında 2,6 milyar ton karbondioksit eşdeğerine ulaşması beklenmektedir. Bu sebeple atık azaltma ve kaynak eldesi için önemli bir yöntem olan geri dönüşümün hızlandırılmasına yönelik aktiviteler önem kazanmıştır. Fakat yerel yönetimler bu konularda strateji geliştirme konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu çalışma, yerel idari birimler olan belediyelerde katı atık yönetim sistemlerine odaklanmaktadır. Çalışma yeri olarak Büyükçekmece İlçesi seçilmiştir. Büyükçekmece Belediyesi ile yapılan görüşmeler ve iletişim doğrultusunda güncel veriler alınmıştır. Bu veriler, on bir tane göstergenin değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Yapılan analizlerde, belediyenin kurumsal katı atık yönetimi, uygulanan projeler ve hedefleri incelenmiş, belirlenen çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri kapsayan göstergeler doğrultusunda mevcut sistemin eksiklikleri tespit edilmiştir. Analiz sonucunda, ilçe belediyesinde geri dönüşüme dair faaliyetlerin gerçekleştirildiği, fakat bunların geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Çevresel, sosyolojik ve ekonomik etkenler sistem içerisinde göz ardı edilmiştir. Belirlenen eksiklikler doğrultusunda sistemin iyileştirilmesi için önerilerde bulunulmuş, küresel ölçekte uygulanan ve verim elde edilen projeler stratejiler geliştirmede kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the spread of modern technology, diversification of commercial goods and services, the increase of consumption with the increasing population, boosted the volume and variety of waste produced, therefore management and storage of waste has gained importance. According to the estimates made by the World Bank, greenhouse gas emission values are expected to reach 2.6 billion tons of carbon dioxide equivalent in 2050 due to the inability to manage solid wastes properly. For this reason, activities aimed at accelerating recycling, which is an important method for waste reduction and resource recovery, have gained importance. However, local governments fail to develop strategies on these issues. This study focuses on solid waste management systems in municipalities, which are local administrative units. Büyükçekmece District was chosen as the study place. Up-to-date data was received in line with the interviews and communication with Büyükçekmece Municipality. These data were used to evaluate eleven indicators. In the analyzes made, the institutional solid waste management of the municipality, the projects and targets implemented were examined, and the deficiencies of the existing system were determined in line with the indicators covering the environmental, economic and social impacts determined. As a result of the analysis, it was revealed that recycling activities were carried out in the district municipality, but these should be improved. Environmental, sociological and economic factors are ignored within the system. Suggestions were made to improve the system in line with the identified deficiencies, and projects that were implemented on a global scale and yielded efficiency were used to develop strategies.