İşletme sermayesi yönetimi ve kârlılık arasındaki ilişki: Amman menkul kıymetler borsasına kote edilmiş Ürdün otel ve turizm şirketlerinde uygulama
The relationship between working capital management and profitability: Application in Jordanian hotels and tourism companies listed on Amman stock exchange
- Tez No: 704053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ SERTAÇ ÇAKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Sermayesi Yönetimi, Karlılık, Amman Menkul Kıymetler Borsası, Ürdün, Working Capital Management, Profitability, Amman Stock Exchange, Jordan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, işletme sermayesi yönetimi bileşenleri ile karlılık arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. İşletme sermayesi yönetimi ile karlılık arasındaki ilişki, Amman Menkul Kıymetler Borsası'nda (ASE) işlem gören 11 Ürdünlü Otel ve Turizm şirketinden oluşan bir örneklem için, bu şirketlerin dönem içinde finansal raporlarından alınan verilere göre panel veri analizi kullanılarak incelenmiştir (2015-2019). Buna ek olarak, çalışma, Amman Menkul Kıymetler Borsası'nda (ASE) işlem gören Ürdün Otelleri ve Turizm şirketlerinin karlılığı üzerinde kontrol edilen değişkenlerin (şirket büyüklüğü, finansal kaldıraç derecesi) etkisini incelemiştir. Bu amaca ulaşmak için, bir taraftan bağımsız değişkenler olarak işletme sermayesi yönetimi ile üç unsuru arasındaki ilişki, diğer taraftan da bağımlı değişken olarak özkaynak karlılığı testleri uygulanmıştır. Çalışma bir dizi sonuca varmıştır: Şirketin karlılığı ile işletme sermayesi finansman politikasının unsuru, işletme sermayesi yönetim etkinliği ve finansal kaldıraç derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu. Şirket büyüklüğü ile işletme sermayesi yatırım politikası, işletme sermayesi yönetimi etkinliği ve finansal kaldıraç unsurlarının derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. Ayrıca sermaye finansmanı politikasının işletilmesi ile finansal kaldıraç derecesi arasında istatistiksel olarak güçlü bir ilişki vardır. Çalışma, işletme sermayesi yatırım politikasının ve işletme sermayesi yönetiminin verimliliğinin, Özkaynakların Kârlılık Oranı ile ölçülen şirketin karlılığı üzerinde kayda değer bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, çalışma, finansal kaldıraç derecesinin, sahiplik getirisi oranıyla da ölçüldüğü üzere, şirketin karlılığı üzerinde dikkate değer bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Öte yandan, çalışma, şirketin büyüklüğünün, sahiplik getirisi oranı ile ölçülen şirketin karlılığı üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını ortaya koydu. İşletme sermayesi finansman politikası, şirketin büyüklüğü gibi benzer bir davranış izlemiştir, oysa işletme sermayesi finansman politikasının, özkaynak kârlılığı oranı ile ölçülen şirketin kârlılığı üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between working capital management components and profitability. The relationship between working capital management and profitability is examined using panel data analysis for a sample consists of 11 Jordanian Hotels and Tourism companies listed at Amman Stock Exchange (ASE) according to the data received from the financial reports of these companies, during the period (2015- 2019). In addition, the study examined the impact of the controlled variables (i.e., company size, degree of financial leverage) on the profitability of Jordanian Hotels and Tourism corporations listed in Amman Stock Exchange (ASE). In order to achieve this aim, tests were applied on the relation between the working capital management and its three elements as independent variables from one side and the return on equity as dependent variable from the other side. The study concluded a number of conclusions: That there is a statistically significant relationship between the profitability of the company and element of working capital financing policy, working capital management efficiency and degree of financial leverage. While a statistically significant relationship between the size of the company and working capital investment policy, working capital management efficiency and degree of financial leverage elements was observed. İn addition, there is a statistically strong relationship between working the capital financing policy and the degree of financial leverage. The study showed that working capital investment policy and the efficiency of working capital management have a notable effect on the profitability of the company as measured by the return on ownership ratio. In addition to that, the study illustrated that the degree of financial leverage has a remarkable impact on the profitability of the company as measured also by the return on ownership ratio. On the other hand, the study clarified that the size of the company did not have a significant effect on the profitability of the company as measured by the return on ownership ratio. The working capital financing policy followed similar behavior like size of the company, whereas working capital financing policy did not have a significant impact on the company's profitability as measured by its return on equity ratio.