İşletme sermayesi yönetiminin firma karlılığı üzerine etkisi: BİST'te işlem gören şirketler üzerinde uygulama
The effect of working capital management on firm profitability: An application on companies traded on BIST
  1. Tez No: 915189
  2. Yazar: MEHMET OZAN AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYDIN OKUYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme Sermayesi, Firma Karlılığı, BİST, Panel Veri, Working Capital, Company Profitability, BIST, Panel Data
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
İşletme sermayesi, işletmenin devamlılığı ve finansal sağlığı için son derece önemli bir konudur. Şirketler günlük faaliyetlerini yürütebilmek ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilmek için işletme sermayesinden yararlanırlar. İşletme sermayesi, kısa vadeli sermayeyi ve kısa vadeli faaliyetlerden akışı amaçlanan sermayeyi ifade eder. Sabit varlıkların yeterliliği ne olursa olsun, bir şirket işletme sermayesi olmadan ayakta kalamaz. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, işletme sermayesi yönetiminin firma karlılığına olan etkisini incelemektir. Bu araştırma, işletme sermayesi yönetim stratejilerinin nasıl uygulandığını, hangi faktörlerin karlılık üzerinde etkili olduğunu ve işletme performansını nasıl etkilediğini anlamak için kapsamlı bir şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, işletme sermayesi yönetiminin işletme karlılığına olan etkisi üzerine çeşitli senaryolar üzerinden analizler yapılmıştır. Bu çalışma, işletme sermayesi yönetimiyle ilgili literatürdeki boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. İşletmeler varlıklarını sürdürebilmek için kar edebilmek ve firma değerini yükseltebilmek amacını taşırlar. Kar elde etme hedefine ulaşmak için işletme sermayesinin yönetimi ile şirketin karlılığı arasında yakın bir ilişki vardır. Bu ilişki, işletme sermayesi yönetiminin önemini vurgulamaktadır. Buradan hareketle araştırma 2010-2022 yılları arasında 13 yıl boyunca Borsa İstanbul'da (BİST) kesintisiz işlem gören 216 şirkete ait veriler kullanılarak panel veri yöntemi ile yapılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, incelenen şirketlerin bazılarında işletme sermayesi yönetim unsurları ile karlılık arasında olumlu bir ilişki bulunurken, bazılarında ise olumsuz bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Working capital is an extremely important issue for the continuity and financial health of the business. Companies utilize working capital to carry out their daily activities and to pay their short-term debts. Working capital refers to short-term capital and capital intended to flow from short-term activities. Regardless of the adequacy of fixed assets, a company cannot survive without working capital. In this context, the main objective of this research is to examine the impact of working capital management on firm profitability. This research is comprehensively designed to understand how working capital management strategies are implemented, what factors influence profitability and how they affect business performance. In addition, the impact of working capital management on operating profitability is analyzed through various scenarios. This study aims to fill the gap in the literature on working capital management. Businesses aim to make profit and increase firm value in order to sustain their existence. There is a close relationship between the management of working capital and the profitability of the company. This relationship emphasizes the importance of working capital management. Based on this, the research was conducted with panel data method using the data of 216 companies that were continuously traded on Borsa Istanbul (BIST) for 13 years between 2010 and 2022. As a result of statistical analyses, a positive relationship was found between working capital management elements and profitability in some of the companies examined, while a negative relationship was found in others.