Evlilik merasimlerinin dönemsel değişimi: Yeni gelinlerde evlilik merasimi
Periodic change of marriage ceremonies: Marriage ceremony in new brides
  1. Tez No: 704054
  2. Yazar: ÖZGE POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM NACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ritüel, Evlilik Merasimi, Küreselleşme, Popüler Kültür, Ritual, Marriage Ceremony, Globalization, Popular Culture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada hemen hemen her toplumda farklı biçimlerde gerçekleştirilen evlilik merasimleri mekan, ritüel ve aktörler üzerinden incelenmektedir. Öncelikle törensel bir eylem olarak ritüeller küreselleşme ve popüler kültür etkisi üzerinden değerlendirilmektedir. Ritüellerin gerçekleştirilme amaçları, biçim olarak ne gibi değişimler geçirdiği ve kullanılan nesneler günümüzün toplumsal alanları içerisinde anlamlandırılmaya çalışılacaktır. Evlilik merasimlerinin dönemsel olarak yeni evli gelinler tarafından nasıl algılandığı, geleneksel ve modern anlamda ne gibi farklılıkların yaşandığı çalışmanın ana hattını oluşturmaktadır. Yine aynı bağlamda merasimlerin gerçekleştikleri mekânlar ve mekânlara yüklenen anlamlar incelenmiştir. Eylemsel bir saha olarak evlilik merasimlerinin günümüzde hangi mekânlarda gerçekleştiği, bu mekânların farklı anlamsal boyutları olup olmadığı ve toplumsal anlamda ne gibi ipuçları verdikleri incelenmiştir. Bununla beraber çalışmanın üçüncü araştırma alanını oluşturan aktörler, merasimleri gerçekleştiren ve etki eden kişiler olarak, günümüzde merasimlere yükledikleri anlam, merasimleri şekillendirirken aile ve evlenen bireylerin kendilerini tanımlayış biçimleri ve sosyal konumları, evlilik merasiminin yeniden biçimlendirmesinde öznenin değişimine dönük sebepleri ve değişen eylemleri analiz edilmiştir. Küreselleşme ve popüler kültür kuramları çerçevesinde incelenen çalışma tam olarak bir kuram tartışmasından ziyade sosyal saha içerisinde elde edilen verilerin kuramlar ışığında yeniden değerlendirilmesi üzerinedir. Çalışma, saha araştırması olarak nitel araştırma tekniği ile yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem teknikleri kullanılarak 24 yeni evli gelin ve 10 gelin adayından elde edilen güncel veriler ile desteklenmektedir. Çalışmada elde edilen verilerle günümüzde evlilik merasimlerinin küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve kültür endüstrisi alanlarında büyük değişimlerle farklı formlara büründüğü görülmüştür. Bu durum yeni evli, eğitim seviyesi yüksek gelinlerin evlilik ve merasimlere bakış açılarını değiştirmiştir. Ailelerin geleneksel yaklaşımlarının aksine yeni gelinlerde gelenek ve ritüeller mantıksal çerçevesini kaybetmiş görülmektedir. Toplumsal değişimler bireylerin törensel düşünce ve fikirlerini değiştirirken dönemin etkileri ile yeni törensel rutinler oluşmaya başlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, marriage ceremonies performed in different forms in almost every society are examined through space, ritual and actors. First of all, rituals as a ceremonial act are evaluated through the influence of globalization and popular culture. The purpose of the rituals, what kind of changes they have undergone in form and the objects used will be tried to be interpreted in today's social areas. The main line of the study is how the marriage ceremonies are periodically perceived by the new generation brides and what kind of differences are experienced in the traditional and modern sense. In the same context, the places where the ceremonies take place and the meanings attributed to the places are examined. As an operational field, it has been examined in which places marriage ceremonies take place today, whether these places have different semantic dimensions and what kind of clues they give in the social sense. In addition, as the actors, who make up the third research area of the study, the meaning they attribute to the ceremonies today, the way they define themselves and the social positions of the family and the married individuals while shaping the ceremonies, the reasons for the change of the subject in the reshaping of the marriage ceremony and their changing actions are analyzed. The study, which is examined within the framework of globalization and popular culture theories, is about the re-evaluation of the data obtained in the social field in the light of theories rather than a theory discussion. The study is supported by the current data obtained from 24 new generation brides and 10 bride-to-be by using qualitative research technique and semi-structured interview and observation techniques as field research. With the data obtained in the study, it has been seen that today, marriage ceremonies take on different forms with great changes in the fields of globalization, technological developments and culture industry. This point has changed the perspective of the new generation brides with a high level of education on marriage and ceremonies. Contrary to the traditional approaches of families, traditions and rituals seem to have lost their logical framework in new generation brides. While social changes change the ceremonial thoughts and ideas of individuals, new ceremonial routines begin to form with the effects of the period.