Pervane jet akımı etkisinde killi karışım tabanda meydana gelen erozyon
Erosion occuring on the clay mixture base under the effect of propeller jet flow
  1. Tez No: 704057
  2. Yazar: DAMLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YÜKSEL OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kil-kum karışım taban, Koheziv malzeme, Oyulma, Pervane jeti, Clay-sand mixture, Cohesive material, Propeller jet, Scouring
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pervane jeti etkisinde deniz tabanında oluşan oyulma problemi kohezyon içeren karışım tabanda incelenmiş ve deney sonuçları kohezyonsuz tabanda oluşan oyulma derinlikleri ile karşılaştırılmıştır. Materyal ve Yöntem: Yapılan çalışmada 3,2 m uzunluğuna, 1,5 m genişliğine ve 1 m yüksekliğine sahip laboratuvar tankı inşa edilmiştir. Deniz tabanını benzeştirmek için kohezyon içermeyen kuvars kumu ve kohezyon içeren kaolinit kili kullanılmıştır. Deneyde pervane yüksekliği (G) ve pervane çapı (Dp) 0.06m olarak seçilmiştir. Deneylerde oyulma derinlikleri Akustik doppler hız ölçer (Acoustic Doppler Velocimeter-ADVP) ile ölçülmüştür. Bulgular: Bu çalışma 3 ana bölümden oluşmaktadır. İlk olarak kohezyon içermeyen kum tabanda, sonrasında ise %5 ve %10 oranında kil içeren kil-kum karışım tabanda oyulma davranışı incelenmiştir. Deney sonunda sadece kumdan oluşan taban ile farklı yüzdelerde kil içeren karışım taban profilleri karşılaştırılmıştır. Kil oranı arttıkça oyulma derinliğinin azaldığı sonucuna varılmıştır. Sonuç: Tabana farklı oranlarda kil eklenmesi halinde oyulma derinliği önemli ölçüde azalmıştır ve bazı durumlarda ikincil oyulma çukuru oluşmamıştır. Kum ile %10 kil içeren deneylerin oyulma derinliği arasında yaklaşık yarısı kadar azalma olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the scour problem on the seabed under the effect of propeller jets was investigated at the cohesive base and the test results were compared with the scour depths on the cohesionless base. Materials and Methods: In the study, a laboratory tank with a length of 3.2 m, a width of 1.5 m and a height of 1 m was constructed. Cohesionless quartz sand and cohesive kaolinite clay were used to simulate the seabed. In the experiment, the propeller height (G) and propeller diameter (Dp) were chosen as 0.06m. In the experiments, the scour depths were measured with an Acoustic Doppler Velocimeter (ADVP). Results: This study consists of 3 main parts. Firstly, the scour behavior of the cohesionless sand base and then the clay-sand mixture base containing 5% and 10% clay were investigated. At the end of the experiment, only sand base and mixed base profiles containing different percentages of clay were compared. It was concluded that as the clay ratio increased, the scour depth decreased. Conclusion: The scour depth was significantly reduced when different proportions of clay were added to the base, and in some cases no secondary scour was formed. It was determined that there was a decrease of approximately half the scour depth of the experiments containing sand and 10% clay