Su kalitesindeki değişimin uzamsal analizi
Spatial analysis of change in water quality
  1. Tez No: 704058
  2. Yazar: MUHAMMED SAMİ MARUFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BEŞDOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Su Kalitesi, Uzamsal Analiz, Geographic Information System, Water Quality, Spatial Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Günümüzde su kaynaklarının öneminin küresel ölçekte olduğunu söylemek mümkündür. İklim değişikliği nedeniyle mevsim normallerinin altında kalan yağış miktarları dünyanın birçok yerinde su kıtlığını arttırmakta ve kuraklık sorununa neden olmaktadır. Artan su tüketiminin sadece tatlı su kaynakları ile karşılanıyor olmasının yeterli olmayacağı söylenebilir. Bu doğrultuda kaynak kullanımının doğru yönetilmesi hususu önem arz etmektedir. Kamu kurum kuruluşları ve yerel idareler tarafından su kaynaklarının geliştirilmesi, denetiminin sağlanması ve su yönetimi üzerinde çalışmaların arttırılması gerekmektedir. Kullanımı günden güne yaygınlaşan Coğrafi Bilgi Teknolojilerinin geliştirilecek Su Yönetimi planlamalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, Kayseri merkez ilçelerinden Kocasinan ve Melikgazi bölgelerinde içme suyu olarak tüketilen içme suyu şebekesinden alınmış numunelerin analizleri İTASHY'de (İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik) belirtilen içme suyu kalite parametreleri temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Su numunesi analiz sonuçları Coğrafi Bilgi Teknolojileri aracılığı ile uzamsal olarak analiz edilerek pH, İletkenlik, Sertlik ve Bulanıklık parametrelerinin aylara ve yıllara göre bölgesel değişimleri IDW Enterpolasyon yöntemiyle haritalandırılmıştır. Çıkan sonuçların su kalitesi parametreleri için belirlenen Türk Standartlar Enstitüsü (TS 266), Avrupa Birliği (EU) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına uygunluğu incelenmiştir. Ayrıca bölgelerdeki çevre kirliliğinin ve İklim değişikliğinin içme suyu parametrelerine olan etkisi izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, it is possible to say that the importance of water resources is on a global scale. Due to climate change, precipitation amounts below seasonal normals increase water shortages in many parts of the world and cause drought problems. Increasing water consumption can only be met by fresh water resources. In this respect, it is important to manage the use of resources correctly. It is necessary to develop and control water resources by public institutions and local administrations and to increase studies on water management. It is thought that Geographical Information Technologies, the use of which is becoming widespread day by day, will contribute to the Water Management plans to be developed. In this study, the results of the water samples taken from Kocasinan and Melikgazi, the central districts of Kayseri, were analyzed spatially by means of Geographical Information Technologies and the regional changes of pH, Conductivity, Hardness and Turbidity parameters over the years were mapped by IDW Interpolation method. The compliance of the results with the Turkish Standards Institute (TS 266), European Union (EU) and World Health Organization (WHO) standards determined for water quality parameters was examined. In addition, the effects of environmental pollution and climate change in the regions on drinking water parameters were monitored.