Lusaka / Zambiya'da görev yapan fen öğretmenlerinin biyolojik çeşitlilik hakkındaki görüşleri
Views of science teachers working in Lusaka / Zambia on biological diversity
- Tez No: 704056
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik Çeşitlilik, Çevre Eğitimi, Fen Öğretmenleri, Biodiversity, Environmental Education, Science Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
2011-2020 yılları arasında biyoçeşitliliğin korunmasına ilişkin eğitimde biyoçeşitliliğin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için eğitimin öğrencilerden başlanarak yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle, fen öğretmenlerinin biyoçeşitlilik ile ilgili konularda bilgi sahibi olmaları için biyoçeşitlilik eğitiminin öğretmenlik eğitimine entegrasyonunun sağlanması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, ortaokul fen öğretmenlerinin biyoçeşitlilik hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olarak anılan durum çalışması benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Zambiya'nın Lusaka ilinde kasıtlı olarak seçilen 8 ortaokulda görev yapmakta olan 30 fen öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, 30 fen öğretmeni ile kişisel görüşmeler yapılarak yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre fen öğretmenlerinin biyoçeşitlilik kavramını çevreleyen bilimsel temeller hakkında derinlemesine bir anlayışa sahip olmadığı sonucuna varılmıştır. Fen öğretmenlerinin biyoçeşitliliğin azalmasına yol açan faktörler hakkında bilgileri iyi düzeydedir. Ayrıca biyoçeşitliliğin değeri konusunda da iyi bir anlayışa sahiptirler. Fen öğretmenlerinin biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlamada kendilerinden ne beklendiğini çok iyi anladıkları sonucuna varılmıştır. Araştırmanın bir diğer sonuçları, biyoçeşitlilik eğitiminin etkin ve geliştirilmiş duyarlılaştırılmasına yapılan vurgunun biyoçeşitlilik eğitiminin pazarlanmasına yardımcı olacağıdır. Sürdürülebilir topluluk biyoçeşitlilik bilincini oluşturmaya ve geliştirmeye yardımcı olacaktır. Biyoçeşitlilik duyarlılık programlarının oluşturulması gerekmektedir. Biyoçeşitliliğin korunmasını sağlayan bir politikanın oluşturulması, biyoçeşitliliğin korunması yasasının Zambiya'da gerektiği gibi uygulanmasını sağlayacaktır. Biyoçeşitlilik eğitimi hakkında birinci el bilgi taşıyıcıları olarak fen öğretmenlerine biyoçeşitlilik eğitimi verilmesi, biyoçeşitliliğin korunmasını sağlamanın merkezinde yer alan öğretmenlerin biyoçeşitliliğin korunması konusunda iyi donanımlı olmalarını sağlayacaktır. Sonuç olarak, sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımı sonucunda ormanların zarar görmesi engellenmiş ve biyoçeşitlilik korunmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
It has been emphasized that education should be started from students in order to provide a better understanding of biodiversity in education on the protection of biodiversity between the years 2011-2020. For this reason, it is necessary to integrate biodiversity education into teacher education so that science teachers have knowledge about biodiversity-related issues. The aim of this research is to reveal the views of secondary school science teachers about biodiversity. The case study, which is known as one of the qualitative research methods, was adopted in the research. The study group of the research consists of 30 science teachers working in 8 deliberately selected secondary schools in Lusaka, Zambia. The data of the study were collected through semi-structured interview form by making personal interviews with 30 science teachers. According to the results of the research, it was concluded that science teachers do not have an in-depth understanding of the scientific foundations surrounding the concept of biodiversity. Science teachers have a good level of knowledge about the factors that lead to the reduction of biodiversity. They also have a good understanding of the value of biodiversity. It has been concluded that science teachers understand very well what is expected of them in ensuring the protection of biological diversity. Another conclusion of the research is that the emphasis on effective and improved sensitization of biodiversity education will help in the marketing of biodiversity education. Sustainable community will help build and improve biodiversity awareness. Biodiversity awareness programs need to be established. Establishing a policy that ensures biodiversity conservation will ensure that biodiversity conservation law is properly implemented in Zambia. Providing biodiversity education to science teachers as first-hand information carriers about biodiversity education will ensure that teachers, who are at the center of ensuring biodiversity conservation, are well-equipped for biodiversity conservation. As a result, damage to forests will be prevented and biodiversity will be protected as a result of the use of sustainable energy resources.