Y ve Z kuşağındaki kişilerin yaşlı ayrımcılığı ve yaşlanmaya ilişkin tutumlarının belirlenmesi
Determination of age discrimination and attitudes towards aging of generation Y and Z people
- Tez No: 704146
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, hemşire, kuşak, tutum, yaşlı, Discrimination, nurse, generation, attitude, old
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışma Y ve Z kuşağındaki kişilerin yaşlı ayrımcılığı ve yaşlanmaya ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla yapılacaktır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı türde olan araştırmanın evreni TÜİK Erzurum şubesinden elde edilen veriler doğrultusunda Erzurum ili sınırları içerisinde 15-40 yaşları arasında ikamet eden 203.970 kişidir. Çalışmaya evrenin biliniyor olduğu örneklem formülüne göre belirlenen 501 kişi dâhil edilmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden Y kuşağında doğan 261 kişi, Z kuşağında doğan 240 kişi ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmanın verileri“Tanımlayıcı Özellik Formu”,“Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği”(YATÖ) ve“Yaşlılık ve Yaşlanmaya İlişkin Tutum Ölçeği”(YYTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada, Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği toplam puan ortalamasının, Y kuşağında doğan kişilerde 86.02±11.45, Z kuşağında doğan kişilerde ise 86.19±12.39 olduğu saptanmıştır. Yaşlılık ve Yaşlanmaya İlişkin Tutum Ölçeği toplam puan ortalamasının Y kuşağında doğan kişilerde 137.21±33.81, Z kuşağında doğan kişilerde ise 138.60±32.65 olduğu saptanmış olup puan ortalamalarının birbirine yakın olduğu ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0.05). Araştırmada tanımlayıcı özelliklere göre YATÖ ve YYTÖ puan ortalamalarının bazı değişkenler üzerinde anlamlı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Y ve Z kuşağındaki kişilerin yaşlı ayrımcılığı ve yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin tutum ölçek puanları karşılaştırıldığında alt boyut ve toplam puan ortalamalarının birbirine yakın olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study intends to specify Y and Z generation people behaviors towards aging and discrimination of aged. Materials and Methods: This research is complemental type which has taken datas from Erzurum branch of TUIK (Turkish Statistical Institude) through 203.970 poeople which are between 15-40 years old citizens located in Erzurum. Acording to the sampling formula wihch the universe is knovn, 501 people get involved to the research. And the research has been complated with 261 Y generation and 240 Z generation people. Research results was collected by using“Descriptive Feature Form”,“Aging Discrimination Attitude Scale”and“Attitude Scale Towards Aging and Old”. Results: In the study, it was determinated that avarage score of aging discrimination attitude scale was 86.02±11.45 for the people in generation Y, and 86.19±12.39 for the people in generation Z. Attitude scale towards aging and old was found 137.21±33.81 for the people in generation Y and 138.60±32.65 for the people in generation Z. It was seen that scores are close to each other and difference between scores are not statistically significant (p>0.05). In the research, according to the identifying feature; attitude scale towards aging and old and aging discrimination attitude scale point avarages are significant on same variables. Conclusion: It was found that; when the scale scores of Y and Z generation people regarding attitude scale towards aging and old were compared, total score avarages were close to each other.