Jean Ray'de fantastik öğeler
Fantastic elements in Jean Ray's work
- Tez No: 704167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fantastik, Fantastik Öykü, Ray, Jean Ray, Fantastik Öğe, Belçika Edebiyatı, Fantastic Tale, Ray, Jean Ray, Fantastic Element, Belgian Literature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu tez çalışmasında, Belçikalı frankofon yazar Jean Ray'in yazınındaki fantastik unsurların saptanması ve yazarın türe olası katkılarının ortaya konması hedeflenmiştir. Çalışmanın referans metni yazarın 1961 tarihli“25 Kara ve Fantastik Hikâye”adlı öykü derlemesidir. Girişte, edebi bir tür olarak fantastiğin kökeni ve alanda incelemeler gerçekleştirmiş önde gelen kuramcıların yaklaşımlarından bahsedilmiş; ilk bölüm, kişisel ve sanatsal gelişimini ortaya koymak amacıyla yazarın biyografisine ayrılmıştır. İkinci bölümde, bahsettiğimiz kuramcıların önermelerinin ışığında, derlemeden seçtiğimiz dokuz öyküdeki kahraman, uzam, konu ve anlatım biçimi gibi alanların fantastik özellikleri ele alınmış ve ortaya koyulan hipotezler öykülerden alıntılarla desteklenmiştir. Üçüncü bölümde, öykülerin genelinde saptadığımız fantastik izleklerden oluşturulan nihai listenin ekseninde, söz konusu öyküler üzerinde detaylı bir tematik inceleme yapılmıştır. Burada amacımız, bu izleklerin, kurgu, anlatım ve algılanma (kahraman-okur) bağlamında Jean Ray'in öykülerindeki konumunu irdelemektir. Son olarak, geleneksel fantastiğin başlıca yapıtlarında bu izleklerin nasıl ortaya çıktığı hatırlatılmıştır. Sonuç bölümünde, fantastiğin gerekli koşulları üzerinden bir analiz ile, Jean Ray'in fantastik tür içerisindeki konumu ve türe katkıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the fantastic elements in the writing of the Belgian francophone writer Jean Ray and to reveal the author's possible contributions to the genre. The reference text of the work is the author's collection of short stories named“25 Dark and Fantasy Stories”dated 1961. In the introduction, the origin of fantasy as a literary genre and the approaches of the leading theorists who have conducted studies in the field are mentioned; the first chapter is devoted to the biography of the author in order to reveal his personal and artistic development. In the second chapter, in the light of the proposals of the theorists we mentioned, the fantastic features of the fields such as the hero, space, subject and narrative style in the nine stories we selected from the compilation were discussed and the hypotheses put forward were supported by quotations from the stories. In the third chapter, detailed thematic analysis was made on the aforementioned stories on the axis of the final list, which was formed from the fantastic themes that we determined throughout the stories. Our aim here is to examine the position of these themes in Jean Ray's stories in the context of fiction, narration and perception (hero-reader). Finally, it has been reminded how these themes emerged in the main works of the exemplary fantastic. In the conclusion, with an analysis of the necessary conditions of fantastic, Jean Ray's position in the fantastic genre and his contributions to the genre have been evaluated.