Paranoia, agency and struggle for democracy in Spark's the Prime of Miss Jean Brodie and Bradbury's Fahrenheit 451
Paranoya ve demokrasi mücadele alegorisi Muriel Sparkin the Prime of Miss Jean Brodie ve Ray Bradbury'nin Fahrenheit 451'inde
- Tez No: 796582
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ARYA ARYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş dönemi, özgürlük, paranoya, Foucault, Fahrenheit 451, The Prime of Miss Jean Brodie, Cold War era, Freedom, Paranoia, Foucault, Fahrenheit 451, The Prime of Miss Jean Brodie
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez, Muriel Spark'ın The Prime of Miss Jean Brodie ve Ray Bradbury'nin Fahrenheit 451'in Soğuk Savaş döneminde demokratik olmayan hükümetleri ve kurumları reddettiğini iddia eder. Her iki roman da Soğuk Savaş döneminde yazılmıştır, paranoya, yetki, bireyselliğin kaybı, izlenme ve denetlenme korkusu dolu bir dönem. Bu araştırma ilk olarak İngiltere ve ABD'deki Soğuk Savaş dönemi için bir bağlam çerçevesi sağlar ve ülkelerde, kurumlar ve organizasyonların özgürlüğü azaltıp korku ve paranoya topladığını iddia eder. Romanlar Soğuk Savaş döneminde demokratik hakların askıya alınmasına karşı sembolik bir direniş sunar, yayıncılık ve medya kurumlarını kısıtlamaya karşıdır. Guy Montag'ın bir zihin yıkama ateşmeninden bir gerçekliği fark etmeye başlayan Öykü anlatma gücüyle bireye evrilmesini gösterir. The Prime of Miss Jean Brodie Soğuk Savaş döneminde kullanılan propaganda ve kurumlar aracılığıyla docile bedenlerin oluşumuna etkisini ortaya koyar. Bu tez, Bradbury ve Spark'ın sadece Komünist Sovyetler Birliği'nin despotizmini ve totaliter yönetimini sorguladıklarını, aynı zamanda ABD ve İngiltere'de Soğuk Savaş döneminde gerçekleşen sivil hakların ve demokratik usullerin ihlali olduğunu eleştirdiklerini iddia eder. Ayrıca, iki romanın nasıl hikaye anlatma ve propaganda gibi zekâ tekniklerini kullandığını ve devlet gücünün etkilerini etkisiz hale getirerek paranoya oluşmasına karşı direndiğini gösterir. Bu nedenle, romanlar özgürlük, demokrasi ve bireysel yetkiye kavuşmak için kurumsallaşmaya karşı mücadele eder.
Özet (Çeviri)
This thesis argues that Muriel Spark's The Prime of Miss Jean Brodie and Ray Bradbury's Fahrenheit 451 reject undemocratic governments and institutions during the Cold War era. Both novels were written during the Cold War era, a period full of paranoia, loss of agency and individuality, and fear of being watched and put under surveillance. This research first provides a contextual framework for the Cold War era in both UK and USA and argues that in countries, institutions and organizations minimized freedom and seeded fear and paranoia. The novels present symbolic resistance to the Cold War suspension of democratic rights that took an institutional step and used propaganda as a tool for social control. Fahrenheit 451 is against restricting publication and media institutions. It shows the epiphany of Guy Montag from a brainwashed firefighter who burns books to an individual who starts to realize the reality that the government has fabricated the state's history. Through the power of storytelling, the Prime of Miss Jean Brodie exposes the propaganda used during the Cold War and its influence on the creation of docile bodies through institutions. This thesis argues that Bradbury and Spark not only question the despotism and totalitarianism of the Communist Soviet Union, but they also castigate infringement of civil rights and democratic such as censorship under surveillance which occurred in the US and UK during the Cold War. It also shows how the two novels use fiction and intelligence techniques, such as propaganda, to counteract forces of state power and defy the generated paranoia as a result of being under constant watch. Therefore, the novels struggle for freedom, democracy, and regaining individual agency by opposing institutionalization.