Feyhaman Duran koleksiyonunda yer alan seçili yazı-resim levhaların incelenmesi
Investigation of selected caligrafi of painting plates in the Feyhaman Duran collection
- Tez No: 704176
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAM ENVEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yazı-Resim, Feyhaman Duran, İmge, Hat, Caligrafi of Painting, Feyhaman Duran, Image, Calligraphy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Türk kültür ve sanatının en önemli kaynaklarından biri olan hat sanatı müstesna bir yere sahiptir. Dünyada ve ülkemizde bu sanat dalının önemli bir parçası olan yazı-resmin, hak ettiği ününe ve önemine rağmen, bilimsel araştırmalarda yeterince ele alınıp incelenmediği dikkat çekmektedir. Bu bağlamda ele alınan tez konusu bu alandaki boşluğa dikkat çekmek ve küçük de olsa katkıda bulunmak amacı taşımaktadır. Çok yönlü araştırmalara ihtiyaç duyulan yazı-resim konusuna imge kavramından yola çıkılarak yaklaşılan çalışma, sadece Feyhaman Duran Koleksiyonunda yer alan yazı-resimlerle sınırlandırılmıştır.“Feyhaman Duran Koleksiyonunda Yer Alan Seçili Yazı-Resim Levhaların İncelenmesi”adlı bu çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın amacı, yöntemi ve kaynakları belirtildikten sonra; çalışmanın ikinci bölümünde imgenin tanımı, hat sanatı tarihi, yazı çeşitleri ve yazı-resim konusu ele alınmıştır. Çalışmanın adında ismi geçen ve yazı-resim koleksiyonunu incelediğimiz hattat ve ressam Feyhaman Duran'ın hayatı, şahsiyeti, ressam ve hattat kimliği ise çalışmanın üçüncü bölümünde ele alınmıştır. Yine yazı-resim koleksiyonda birçok eseri bulunan Güzin Duran hakkında bilgiler ve koleksiyonun geneli bu bölümde ele alınıp incelenmiştir. Feyhaman Duran koleksiyonunda yer alan seçili yazı-resim eserleri tezin dördüncü bölümünde hem teknik hem de anlam yönünden incelenmiştir. Bu çalışmanın sonunda yazı-resmi ortaya çıkaran unsurlar ele alınmış, bu yazı-resimlerin ortaya koyduğu dînî ve sosyo-kültürel aktarımlara değinilmiş ve bununla birlikte yazı-resimlerdeki görsel unsurların değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Art of Calligraphy which is one of the most important sources of Turkish culture and art has a distinguished place. Caligrafi of painting, is an important part of this art branch both in in the world and in Turkey but is not evaluated and examined enough in scientific research despite its deserved fame and importance. Within this context, the thesis aims to attract attention to the gap in the field and make a modest contribution. Our thesis approach to the subject of caligrafi of painting which necessitates multi-dimensional research, from the concept of image and is restricted to the caligrafi of painting in Feyhaman Duran Collection. This study named as the“Investigation of Selected Caligrafi of Painting Plates in the Feyhaman Duran Collection”is composed of the introduction, following three chapters and the conclusion. In the introduction part; the aim, methodology and the resources of the study are explained. In the first chapter; definition of image, history of the art of calligraphy, variations of caligrafi and the subject of caligrafi of painting are examined. In the second chapter; life, personality, and calligrapher idedntity of calligrapher and painter Feyhaman Duran are explained. In addition, information about Güzin Duran who also has works in the caligrafi of painting collection and the overall collection are analysed in this chapter. Selected caligrafi of painting works in Feyhaman Duran collection are examined in the third chapter of the thesis from the perspectives of technique and meaning. In the conclusion part; the components of caligrafi of painting are discussed, religious and socio-cultural transferences of these works are evaluated and visual elements in the caligrafi of paintings are analyzed.