Feyhaman Duran ve portre anlayışı
Feyhaman Duran and portrait understanding
- Tez No: 919437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED LÜTFİ KINDIĞILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, resim, empresyonizm, portre, Feymanan Duran, Art, painting, impressionism, portrait, Feymanan Duran
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Kuramı ve Eleştiri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türk Sanat tarihi 150 yıllık geleneğe sahiptir. Primitifler olarak tanımlanan il Türk ressamlar yorum katmadan, fotoğrafik çalışmalar yaptılar. Daha sonra sanat eğitimi alan ve resimlere yorum getiren ressamlar oldu; Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyid, Hoca Ali Rıza Bey gibi. Fakat Türkiye'de resim sanatını bir temele oturtup, halka tanıtıp, benimseten 1914 Kuşağı Ressamlarıdır. İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Nazmi Ziya Ruhi, Namık İsmail ve Sami Yetik bu öncülerdir. Feyhaman Duran erken yaşlarda resim yapmaya başlamış ve 82 yaşına kadar hayatını resim yapmakla sürdürmüştür. Feyhaman, batı resim sanatı anlayışını Türkiye'ye getirenler arasında bulunmasının yanında, portre sanatını bu ülkeye yerleştiren kişidir. Türk geleneklerine bağlı hayatı ve Osmanlı sanatına, özellikle de hat sanatına olan ilgisi ile dikkati çeker ve bu onu, doğu ile batı kültürlerini kendisinde birleştiren 19. Yüzyıl sonu 20. Yüzyıl başı İstanbul aydın sınıfının bir üyesi niteliğine kavuşturur. Feyhaman Duran'ın bu sebeple, yetiştiği düşünce ve sanat ortamında ele alarak, hem sanatının iyi anlaşılmasını sağlamak, hem de onun sanat yaşamından Türk resminin gelişiminin bir bölümü ortaya koyulmuştur. Bir sanatçı olarak anatomisi ele alınmış çok yönlü kişiliğinin sanata yansıması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish Art history has a 150-year tradition. Turkish painters, defined as primitives, made photographic works without adding any comments. Later, there were painters who received art education and commented on the paintings; Like Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Pasha, Süleyman Seyid, Hoca Ali Rıza Bey. However, it was the 1914 Generation Painters who established the art of painting in Turkey, introduced it to the public and made it accepted. İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Nazmi Ziya Ruhi, Namık İsmail and Sami Yetik are these pioneers. Feyhaman Duran started painting at an early age and continued painting until he was 82 years old. In addition to being among those who brought the understanding of western painting to Turkey, Feyhaman is the person who introduced the art of portraiture to this country. He attracts attention with his life devoted to Turkish traditions and his interest in Ottoman art, especially calligraphy, and this makes him a member of the Istanbul intellectual class of the late 19th century and the beginning of the 20th century, which combined eastern and western cultures. For this reason, by discussing Feyhaman Duran in the thought and art environment in which he grew up, both to ensure a better understanding of his art and to reveal a part of the development of Turkish painting from his artistic life. As an artist, his anatomy was discussed and the reflection of his versatile personality on art was examined.