The impact of foreign direct investment on economic growth: The case of Eastern Africa
Doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Doğu Afrika örneği
- Tez No: 704197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Doğrudan Yabancı Yatırım, Doğu Afrika, Ekonomik Büyüme, Covid-19, Beşeri Sermaye, Africa, Foreign Direct Investment, Eastern Africa, Economic Growth, Covid-19, Human Capital
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küresel ekonominin temel belirleyicilerinden biri olan doğrudan yabancı yatırımın ev sahibi ülkeler için çeşitli yararı olduğu ortaya koyulmaktadır. Doğrudan yabancı yatırımın ekonomik kalkınmada önemli rol oynayan bilgi ve teknoloji transferi üzerinde önemli bir araç olduğu iddia edilmektedir. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler doğrudan yabancı yatırımları çekebilmek için bir çok politika uygulamakta ve teşvikler sunmaktadır. Bunun yanı sıra, ev sahibi ülkelerin doğrudan yabancı yatırımlardan sağladığı ekonomik faydaları inceleyen ampirik çalışmalar farklı sonuçlara ulaşmıştır. Son araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlar doğrudan yabancı yatırımların pozitif etki edebilmesi için bazı iç koşulların yaratılması gerektiğini iddia ediyor. Ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla doğrudan yabancı yatırımlar Afrika ülkelerinin en önemli politika araçlarından biridir. Bundan dolayı Doğu Afrika ülkelerinde doğrudan yabancı yatırım girişlerinin hangi koşullarda ortaya çıktığını anlamak önemlidir. Bu tezin genel amacı Doğu Afrika ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımların hangi koşullarda ekonomik büyümeyi sağladığını incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda 2000-2020 dönemi için seçilmiş ülkelere ait veriler değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Veriler kurumsal kaliteye, gelişmiş beşeri sermayeye ve siyasi istikrara sahip olan Doğu Afrika ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımın ekonomik büyümeye katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Siyasi ve ekonomik istikrarın olmadığı, verimsiz altyapı ve düşük kurumsal kaliteye sahip olan Doğu Afrika ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımın büyümeye etkisi düşüktür. Doğrudan yabancı yatırım girişlerinin yüksek olduğu Doğu Afrika ülkelerinde yüksek ekonomik büyüme oranlarının verilerle saptanması ekonomik büyüme ile doğrudan yabancı yatırım arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Bu bulgular, Doğu Afrika ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımları çekmeyi amaçlayan politikaların ev sahibi ülkede iç koşulların iyileştirilmesine bağlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
It is revealed that foreign direct investment, which is one of the main determinants of the global economy, has various benefits for the host countries. It is claimed that foreign direct investment is an important tool on knowledge and technology transfer, which plays an important role in economic development. Especially underdeveloped and developing countries implement many policies and offer incentives to attract foreign direct investments. In addition, empirical studies examining the economic benefits of host countries from foreign direct investments have reached different results. The results of the latest research claim that some domestic conditions must be created for foreign direct investments to have a positive effect. Foreign direct investments are one of the most important policy tools of African countries in order to ensure economic development. Therefore, it is important to understand the conditions under which FDI inflows occur in Eastern African countries. The general purpose of this thesis is to examine the conditions under which foreign direct investments lead to economic growth in East African countries. The data of selected countries for the period of 2000-2020 were evaluated and interpreted for this purpose. The data reveal that foreign direct investment contributes to economic growth in Eastern African countries with institutional quality, developed human capital and political stability. The effect of foreign direct investment on growth is low in Eastern African countries, which lack political and economic stability, inefficient infrastructure and low institutional quality. The high economic growth rates in Eastern African countries, where foreign direct investment inflows are high, reveal that there is a significant relationship between economic growth and foreign direct investment. These findings reveal that policies aimed at attracting foreign direct investments in Eastern African countries depend on improving domestic conditions in the host country.