Lise öğrencilerinin sınıf değerlendirme atmosferi algılarının yabancı dil öğrenme kaygısını yordama gücü
The predictive power of high school students' perception of classroom assessment environment on their foreign language anxiety
- Tez No: 704242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf değerlendirme atmosferi, yabancı dil öğrenme kaygısı, performans odaklı değerlendirme atmosferi, öğrenme odaklı değerlendirme atmosferi, İngilizce, Classroom assessment atmosphere, foreign language learning anxiety, performance oriented assessment atmosphere, learning oriented assessment atmosphere, English
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, lise öğrencilerinin sınıf değerlendirme atmosferi algılarının yabancı dil öğrenme kaygısını yordama gücünü; sınıf değerlendirme atmosferi algılarının ve yabancı dil öğrenme kaygılarının cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü, son dönem genel akademik başarı ve İngilizce not ortalaması değişkenleriyle ilişkisini incelemektir. Araştırma, mevcut durumu ortaya koymayı amaçlayan bir araştırmadır. Bu nedenle betimsel araştırma deseni kullanılmıştır. Yabancı dil derslerindeki sınıf değerlendirme atmosferinin yabancı dil öğrenme kaygısını yordama gücünü ve bağımlı bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi incelediğinden ilişkisel tarama, sınıf değerlendirme atmosferi algısı ve yabancı dil öğrenme kaygısı tek bir anda incelendiğinden aynı zamanda tekil tarama deseni kullanılmıştır. Araştırma, Batı Karadeniz'de bir il merkezinde eğitim veren tüm liselerden oranlı küme örnekleme ve tabakalı seçkisiz örnekleme teknikleriyle belirlenen 951 öğrenciyle gerçekleşmiştir. Araştırmada veriler kişisel bilgi formu, sınıf değerlendirme atmosferi ve yabancı dil öğrenme kaygısı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar için t testi, tukey testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), cohen d testi ve regresyon testiyle analiz edilmiştir. Lise öğrencilerinin hem öğrenme odaklı hem de performans odaklı değerlendirme atmosferi algısına kararsızım düzeyinde sahip oldukları; kadınların performans odaklı sınıf atmosferi algısının daha yüksek olduğu; dokuzuncu sınıfların onuncu ve onbirinci sınıflara göre düşük bir etki büyüklüğüyle daha öğrenme odaklı sınıf atmosferi algısına; onbirinci ve onikinci sınıfların dokuzuncu sınıflara göre düşük, onikinci sınıfların onuncu ve onbirinci sınıflara göre orta etki büyüklüğüyle daha performans odaklı sınıf atmosferi algısını taşıdıkları; Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin Spor Lisesi öğrencilerine göre düşük etki büyüklüğüyle daha öğrenme odaklı sınıf değerlendirme atmosferi algısına sahip oldukları; İngilizce dersinde yüksek başarı gösterenlerin düşük başarı gösterenlere göre düşük bir etki büyüklüğüyle daha öğrenme odaklı bir sınıf değerlendirme atmosferi algılarının olduğu; düşük başarılıların yüksek, orta başarılıların yüksek başarılılara göre düşük etki büyüklüğünde daha performans odaklı sınıf değerlendirme atmosferi algısına sahip oldukları; genel akademik başarının sınıf değerlendirme atmosferi algısını etkilemediği; düşük ve orta akademik başarıya sahip olanların yüksek akademik başarıya sahip olanlara göre düşük etki büyüklüğünde daha performans odaklı sınıf değerlendirme atmosferi algısı taşıdıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin en çok“yabancı dil sınıfı”kaygısına ve düşük düzeyde yabancı dil öğrenme kaygısına sahip olduğu bulunmuştur. Cinsiyet ile yabancı dil öğrenme kaygısının alt boyutları olan yabancı dil sınıfı kaygısı ve iletişim endişesi arasında anlamlı bir ilişki bulunurken; olumsuz değerlendirilme ve test kaygısı ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Aritmetik ortalamalara bakıldığında, yabancı dil öğrenme kaygısının olumsuz değerlendirilme korkusu, yabancı dil sınıfı kaygısı ve toplam puan alt boyutlarında, kadın öğrenciler erkek öğrencilerden daha yüksek kaygı düzeyine sahipken; erkek öğrenciler daha çok iletişim endişesi yaşamaktadır. Sınıf düzeyi azaldıkça öğrencilerin yabancı dil öğrenme kaygısı artmaktadır. Meslek lisesi öğrencilerinin Anadolu lisesi öğrencilerine göre daha fazla yabancı dil öğrenme kaygısına sahip olduğu bulunmuştur. Tüm öğrencilerin İngilizce ve genel akademik başarı düzeyi yükseldikçe yabancı dil öğrenme kaygısı azalmaktadır. Sınıf değerlendirme atmosferinin alt boyutları olan öğrenme odaklı değerlendirme atmosferi ve performans odaklı değerlendirme atmosferi arasında anlamlı ve pozitif yönde ve düşük ilişki vardır. Yabancı dil kaygısı üzerinde göreli önem sıraları ise performans odaklı değerlendirme atmosferi ve öğrenme odaklı değerlendirme atmosferi şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the predictive power of high school students' perception of classroom assesment environment on their foreign language anxiety. This study aims to present the current situation. Thus, descriptive research method was used. Because of the fact that it examines the predictive power of the classroom assessment environment in foreign language lessons on foreign language learning anxiety; correlational survey model was used, and one measure model was used because the perception of the classroom assessment atmosphere and foreign language learning anxiety are examined at once. In this study, personal information form, classroom assesment environment and language learning anxiety scales were used. Personal information form includes questions about the independent variables of this study. Classroom assessment environment scale has 18 items and language learning anxiety scale has 33 items with the personal information form including school, age, gender, age, class level, last term English grade-point average and last term general grade point average. 951 students were reached by using the cluster sampling and stratified random sampling technique by proportioning the number of school students from all high school students in a city center in the Western Black Sea to the total high school students. In the analysis of this study, fit indices of the scales and CFA of classroom assessment environment and language learning anxiety scales were shown. Regression anlaysis and t-scores of both scales were examined. For determining the relationship between the independent variables and the scales, one-way analysis of variance (ANOVA) was used. It was investigated whether high school students' perceptions of classroom assessment atmosphere differ according to gender, grade level, school and English and general academic achievement level. While female students have a perception of a learning-oriented classroom assessment atmosphere, male students have a performance-oriented classroom assessment atmosphere. As the class level increases, students have a perception of a performance-oriented classroom assessment atmosphere, there is a perception of learning-oriented classroom atmosphere in lower level of the classrooms. Considered as academic achievement and English achievement, students with low and medium level of achievement perceive the classroom assessment atmosphere as performance-oriented. While vocational high school students perceive assessment activities as performance-oriented, Fine arts high school-Sports high school and Anatolian high school students have a learning-oriented perception of the classroom assessment environment regarding the school type. It has been investigated whether foreign language learning anxiety varies according to gender, grade level, school and English and general academic achievement levels. Students mostly have 'foreign language class anxiety'. While there is a significant difference between foreign language class anxiety, negative evaluation and the general total score of foreign language learning anxiety, there isn't any significant difference between foreign language class anxiety negative evaluation anxiety. Regarding the arithmetic averages, in negative evaluation, foreign language class sub-dimensions and total score of foreign language learning anxiety, male students have more anxiety levels than female students; whereas in communication anxiety male students are more anxious than the female students.As the class level decreases, the students' anxiety about learning a foreign language increases. Vocational high school students have more anxiety about learning foreign languages than Anatolian high school students. As the level of English and academic success increases, the anxiety of learning a foreign language decreases. There is a significant and positive relationship between LOAA and POAA, which are sub-dimensions of classroom evaluation atmosphere. The relative importance orders of classroom assessment environments on foreign language anxiety are performance-oriented assessment atmosphere and learning-oriented assessment atmosphere.