Beş ve yedi yaşındaki çocukların canlı-cansız kavramlarını algılamaları arasındaki farklılığın incelenmesi
The Difference of the perception of the life and death concepts between the children five and seven years old
- Tez No: 70425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Canlı-cansız kavramlarının algılanması, animistik düşünce yapısı, bilişsel gelişim. i, The perception of the life and death concepts, animistic thinking, mental development. u
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Bu araştırma; beş ve yedi yaşındaki çocukların canlı-cansız kavramlarını algılamaları arasındaki farklılığı incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çeşitli anaokullarına ve ilkokullara devam eden beş ve yedi yaşlarındaki 200 normal gelişim gösteren çocuk, araştırma kapsamına alınmıştır. Örneklem grubuna alınan çocukların canlı-cansız kavramlarını nasıl algıladıklarını belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Animistik Düşünce Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Yaş, cinsiyet, okul türü gibi bilgileri içeren çocuğa ait demografik bilgiler ise; testin ön sayfasında yer alan“Genel Bilgiler”kısmından elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde, khi-kare testi kullanılmıştır. Bunun yanısıra, bulguların yüzde dağılımları da tartışmada gözönünde bulundurulmuştur. Araştırma sonucunda; örneklem grubundaki çocukların canlı ve cansız kavramlarını algılamalarında yaşın genelde etkili bir faktör olduğu ifade edilebilir. Cinsiyetin ise; sadece bitkilerde; nesnenin canlı mı cansız mı olduğuna, neden canlı veya cansız olduğuna, nesnenin canının yanıp yanmadığına ve nesnenin mutlu olabildiği/ üzülebildiği veya mutlu olamadığına/ üzülemediğine ilişkin çocuklar tarafından yapılan değerlendirmeler üzerinde etkili bir faktör olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study is planned to examine the difference of the perception of the life and death concepts between the children five and seven years old. On this purpose, 200 normal children of five and seven years who educated in several kindergartens and primary schools are included to this study. To determine how the children who included to the sample group percept the life and death concepts,“The Animistic Thinking Evaluation Form”which prepared by the researcher is used. The informations about the child's age, sex and school is obtained from the“General Informations”part on the first page of the test. In statistical analysis of the data obtained from the research, khi-square test is used and the dissipations of percentage are considered. According to the results; we can say that in the perception of the life and death concepts for the children in the sample group the age is an effective factor. But we can say that sex is only an effective factor on the children's answers about these questions for plants: Is the object life or death? Why it is life /death? Is the object feel pain? and Is the object feel happiness or unhappiness?