Kırsal alanlarda çok boyutlu yoksulluğun coğrafi açıdan analizi: Ağrı ili örneği
Geographical analysis of multidimensional poverty in rural areas: The case of Ağrı province
  1. Tez No: 704287
  2. Yazar: GÜRCÜ AYGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ZEHRA ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal alanlar, Çok Boyutlu Yoksulluk, Coğrafi çevre, Ağrı, Rural Areas, Multidimensional Poverty, Geographic Environment, Ağrı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çalışmada Ağrı ili kırsal alanlarında çok boyutlu yoksulluğun durumu, şiddeti ve coğrafi ortam ile ilişkisi incelenmiştir. Beş bölümden oluşan çalışmada ilk bölümde yoksulluk kavramı ve türleri, ikinci bölümde araştırmada kullanılan veri ve yöntem, üçüncü bölümde araştırma sahasının genel coğrafi özellikleri, dördüncü bölümde bulgular ve beşinci bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Çalışmada örneklem alanı olacak köyler Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri'nden biri olan MOORA-Oran Yöntemi ile belirlenmiştir. Çok Boyutlu Yoksulluğu hesaplayabilmek için gerekli olan mikro veriler hanehalkı anketleri ile elde edilmiştir. Analizler OPHI ve UNDP'nin 2010 yılında geliştirdiği Çok Boyutlu Yoksulluk Analizi yöntemine göre yapılmıştır. İlde kırsal alanlarda Çok Boyutlu Yoksulluğu etkileyen faktörlerin tespitinde Çok Değişkenli Regresyon Analizi'nden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda örneklem alınan 14 köyden 4'nün yoksul, 6'sının yoksulluk açısından riskli ve 4'nün ise yoksul olmadığı tespit edilmiştir. Yoksul olan köylerde hanehalkı üyelerinin eğitim seviyesi oldukça düşük olup, hanenin temel geçim kaynağının yevmiyeli-geçici iş olduğu gözlenmiştir. Bu alanlarda konutların yapımında briket, kerpiç ve toprak malzeme kullanımı oldukça yaygın olup, konutların zemini büyük oranda toprak-kumdan oluşmaktadır. Çalışmada hem yoksul hem de yoksulluk açısından riskli köylerin en önemli problemlerinden birinin su kaynaklarındaki yetersizlik olduğu belirlenmiştir. Hanelerde su şebekesinin olmadığı köylerde halk kendi imkanları ile su ihtiyacını karşılamaktadır. Yoksul olan köylerde ortalama yükselti ve ortalama eğimin oldukça yüksek, yıllık ortalama sıcaklık ve yıllık ortalama yağışın düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, the relationship of multidimensional poverty with the situation, severity and geographical environment in rural areas of Ağrı province was examined. In the study, which consists of five parts, the concept of poverty and its types in the first part, the data and method used in the research in the second part, the general geographical characteristics of the research area in the third part, the findings in the fourth part and the results and suggestions in the fifth part. The villages that will be the sampling area in the study were determined by the MOORA (Multi-Objective Optimization on the basis of Ratio Analysis) Ratio Method, which is one of the Multi-Criteria Decision Making Methods. Micro data required to calculate Multidimensional Poverty were obtained through household surveys. The analyzes were made according to the Multidimensional Poverty Analysis method developed by OPHI and UNDP in 2010. Multivariate Regression Analysis was used to determine the factors affecting Multidimensional Poverty in rural areas in the province. As a result of the research, it was determined that 4 of the 14 villages sampled were poor, 6 of them were at risk in terms of poverty and 4 of them were not poor. In the poor villages, the education level of the household members is quite low, and it has been observed that the main source of income of the household is casual-temporary work. In these areas, the use of briquettes, adobe and soil materials is very common in the construction of the houses, and the floors of the houses are mostly soil-sand. In poor villages, where toilets in the house are very limited, some of the households do not even have a kitchen or a bathroom. In the study, one of the most important problems of both poor and risky villages is the insufficiency of water resources. In villages where there is no water network in the households, the peopl meet their water needs with their own means. It has been determined that the average elevation and average slope are quite high in the poor villages, and the annual average temperature and annual average precipitation are low.