Etnik (azınlık) girişimciliğinde sosyal ağın (network) girişimcilik niyeti üzerindeki rolü: Kuyumculuk sektöründe bir araştırma
The role of the social network (network) on entrepreneural intention in ethnic (minority) entrepreneurship: A research in the jewelry sector
  1. Tez No: 704331
  2. Yazar: MERİ TAKSİ DEVECİYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞEBNEM ARIKBOĞA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık Girişimciliği, Etnik Girişimcilik, Sosyal Ağlar, Eş-Etnik Sosyal Ağlar, Girişimcilik Niyeti, Kuyumculuk Sektörü, Kapalıçarşı, Nitel Araştırma, Fenomonoloji Deseni, MAXQDA 2020, Minority Entrepreneurship, Ethnic Entrepreneurship, Social Networks, Co-Ethnic Social Networks, Entrepreneurial Intention, Jewelery Sector, Grand Bazaar, Qualitative Research, Phenomonology Pattern, MAXQDA 2020
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
“Etnik/azınlık girişimcilik niyeti, azınlıkların faaliyet gösterecekleri çevreyi elverişli bulması, kendi sosyal ortamlarında yer alan aktör ve aralarındaki bağlantılarla gerekli kaynaklara erişebileceklerine inanmaları, önceki deneyimleri, yaratma/yaratıcılık, bilgi/becerileri ve diğerlerinden (yerleşik nufus) bağımsız kalabilme (otonomi) istekleri doğrultusunda, faaliyete başlama (kendi işini kurma) arzusudur. İtme-çekme-yaratma teorisi ise; kişiyi girişimcilik faaliyetini başlatmaya sevk eden olumlu/olumsuz etkilerin, kişinin kendi girişimini kurması, başlatması noktasındaki niyetine olumlu etkide bulunduğu varsayımına dayanmaktadır. Sosyal ağlar kavramına bakacak olursak da, bir grup aktör ve onların arasında yer alan bağlantılarla ifade edilmektedir. Bu tez çalışmasında azınlık girişimciliğinde sosyal ağların girişimcilik niyeti üzerindeki rolü ele alınmakatadır. Nitel araştırma desenlerinden fenomonoloji deseni kullanılarak yapılan bu çalışmada, kuyumculuk sektörü, Türkiye'de azınlık girişimcilerin yaygın tercih ettiği, kümelendiği bir sektör olması sebebi ile araştırma alanı olmak üzere belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, kuyumculuk sektöründe azınlık kuyumculuk girişimcileri araştırma modelinin ana tema/alt tema ve kodlarında, ”diğer sosyal ağ üyeleri“ / ”usta" dışındaki tüm değişkenlerin algılanma düzeyi literatürde yer alan teorik çerçeve ile uyumlu olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Ethnic/minority entrepreneurial intention, minorities to find the environment in which they will operate suitable for their activities, they believe that can acess the necessary resources with the actors in their social environment and the connections between them, their previous experience, creation/creativity, knowledge/skills and willingness to remain independent (autonomy) from others (resident population) in line with, it is the desire to start the activity. If it is push-pull-creation theory; it is based on the assumption that the positive/negative effects that lead a person to start an entrepreneurial activity have a positive effect on the intention of the person to establish and initiate his/her own entreprise. If we look at the concept of social networks, it is expressed by a group of actors and the connections between them. This thesis focuses on the role of social networks on entrepreneurial intention in minority entrepreneurship. In this study, which was carried out using the phenomenology pattern, one of the qualitative research designs, the jewelery sector was determined to be a research area because it is a sector that is widely preferred by minority entrepreneurs in Turkey. As a result of the research, the perception level of all variables except ”other social network members“ / ”master" in the main theme/ sub-theme and in codes of the minority jewelery entrepreneurs research model in the jewelery sector was determined in accordance with the theoretical framework in the literature.