Tip 1 chiari hastalarına eşlik eden servikal ve oksipitoservikal patolojiler
Cervical and oxypitocervical pathologies accompanying type1 chiari patients
- Tez No: 704330
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ÖZÜM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Chiari Tip 1 Malformasyonu, Duraplasti, Durasplit, Siringomyeli, Servikal ve Oksipitoservikal patolojiler, Chiari Type 1 Malformation, Duraplasty, Durasplit, Syringomyelia, Cervical and Occipitocervical pathologies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Chiari Tip 1 malformasyonu (CM1) birçok şikâyet ve muayene bulgusu ile görülebilen bir durumdur. CM1 hakkında geçmişten günümüze birçok çalışma yapılmıştır. Bu hastalığın etyolojisi, klinik şikâyetleri, muayene bulguları, cerrahi teknikleri, komplikasyonları ve bu hastalığa eşlik eden patolojilere yönelik birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmamızda Chiari Tip 1 malformasyonu olan hastalardaki eşlikçi servikal ve oksipitoservikal patolojileri inceledik. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğimizde 2000-2020 yılları arasında CM1 nedeniyle tanı konulup takip veya ameliyat edilen 190 hastayı retrospektif olarak inceledik. Hastalara başvuru anında şikâyet, muayene bulguları ve görüntülemeler sonucunda takip veya ameliyat kararı verilmiştir. Takip önerilen hastalar yıllık takibe çağrılarak şikâyet, muayene ve görüntülemeleri yenilenerek tekrar değerlendirilmiştir. Ameliyat edilen hastalar da ameliyat sonrası 1-3-6. aylarda kontrollere çağrılmıştır ve sonrasında yıllık kontrol önerilmiştir. Servikal ve oksipitoservikal eşlikçi patolojilerin hastaların klinik şikayetlerinde veya ameliyat kararı alınmasında etkileri incelenmiştir. Çalışmamıza dahil edilen 190 hastaların %75,3 ü kadın %24,7 si erkekti. Hastaların yaş ortalaması 39,1±14,538 idi. Hastaların %42,1'inde siringomyeli (SM) vardı. Hastaların %45,8'i (n:87) ameliyat edilmiştir. Hastaların %54,2'si (n:103) ameliyatsız takip edilmiştir. Ameliyat edilen hastalarda SM eşlik etme oranı %66,7 olduğu görülmüştür. Ameliyat edilen hastaların %64,4'üne foramen magnum dekompresyonu (FMD) sonrası dura açılarak duraplasti yapılmıştır. Ameliyat edilen hastaların %35,6'sına ise FMD sonrası duranın üzerindeki yapışkan bantlar temizlenerek duraya vertikal insizyonlar yapılmıştır. Hastalarda eşlik eden oksipitoservikal ve servikal patolojilerin varlığı tespit edilmiştir. vi Polikliniğe başvuran hastaların öykü, muayene ve görüntülemeleri eksiksiz yapılıp eşlik eden patolojiler de tespit edildikten sonra hastaya uygun tedaviyi belirlemek gerekir. CM1 hastalarına birçok patoloji eşlik etmektedir ve başvuran her hasta eşlik eden servikal veya oksipitoservikal patolojiler yönünden dikkatle incelenmelidir. SM olan hastalara şikâyet ve muayene bulguları da varsa ameliyat önerilmelidir. Sarkan tonsil boyutunun ameliyat kararında etkili bir parametre olduğu fakat tek başına tonsil boyutuna göre ameliyat kararı verilmeyesinin uygun olmadığı düşünülmektedir. Duraplasti tekniğinin durasplit tekniğine göre siringomyeli küçülmesinde, hasta şikayetlerinin azalmasında bir miktar daha üstün olduğu buna rağmen daha sık komplikasyon görülmesi dikkat çekicidir. Durasplit tekniği daha kolay ve güvenli olması nedeniyle tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Chiari Type 1 malformation (CM1) is a condition that can be seen with many complaints and examination findings. Many studies have been done about CM1 from past to present. There are many studies on the etiology, clinical complaints, examination findings, surgical techniques, complications and accompanying pathologies of this disease. In this study, we examined the accompanying cervical and occipitocervical pathologies in patients with Chiari Type 1 malformation. We retrospectively analyzed 190 patients who were diagnosed with CM1 and were followed up or operated on in our Sivas Cumhuriyet University Neurosurgery Clinic between 2000 and 2020. As a result of the complaints, examination findings and imaging at the time of application, the decision of follow-up or surgery was given to the patients. The patients for whom follow-up was recommended were called for annual control, their complaints, examinations and imaging were renewed and reevaluated. The operated patients were also called for follow-ups 1-3-6 months after the operation, and annual follow-up was recommended thereafter. The effects of cervical and occipitocervical accompanying pathologies on the clinical complaints of the patients or on the decision for surgery were investigated. Of the 190 patients included in our study, 75.3% were female and 24.7% were male. The mean age of the patients was 39.1±14.538 years. There was a SM in 42.1% of the patients. 45.8% (n:87) of the patients were operated. 54.2% of the patients (n:103) were followed up without surgery. The rate of accompanying SM in operated patients was 66.7%. After foramen magnum decompression (FMD) in 64.4% of the operated patients, duraplasty was performed by opening the dura. In 35.6% of the operated patients, after FMD, the adhesive tapes on the dura were cleaned and vertical incisions viii were made into the dura. The presence of accompanying occipitocervical and cervical pathologies was detected in the patients. It is necessary to determine the appropriate treatment for the patient after taking the history, examination and imaging of the patients who applied to the outpatient clinic and determining the accompanying pathologies. CM1 patients are accompanied by many pathologies and every patient presenting should be examined for accompanying cervical or occipitocervical pathologies. Patients with syringomyelia should be offered surgery if they have complaints and examination findings. It is thought that tonsil size is an effective parameter in the decision of surgery, but it is not appropriate to make an operation decision based on tonsil size alone. It is noteworthy that the duraplasty technique is slightly superior to the durasplit technique in reducing syringomyelia and reducing patient complaints, however, complications are more common in the duraplasty technique. Durasplit technique can be preferred because it is easier and safer.