Banka yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu
Criminal liability of members of board of directors of banks
  1. Tez No: 704355
  2. Yazar: EMRE YEŞİLKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Yönetim Kurulu, Cezai Sorumluluk, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu, Bank, Board of Directors, Criminal Liability, Banking Law numbered 5411
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın konusunu, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca banka yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğu oluşturmaktadır. Bu kapsamda öncelikle banka kavramı ve türleri ile bankaların faaliyet konuları ele alınmış, akabinde bankalarda yönetim kurulunun oluşumu, çalışma esasları, görev, yetki ve sorumlulukları ile banka yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğunun dayanağı incelenmiştir. Çalışmanın devamında 5411 sayılı. Bankacılık Kanunu'nun 150 ile 161. maddeleri arasında düzenlenmiş olan suçlar tüm unsurları ile incelenerek, hangi hallerde banka yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluğunun söz konusu olabileceğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the criminal liability of the members of the bank's board of directors in accordance with the Banking Law numbered 5411. In this context, firstly, the notion and types of banks and the activities of banks are discussed, and then the establishment of the board of directors in banks, working principles, duties, powers and responsibilities and the basis of the criminal liability of the members of the bank's board of directors are examined. Later in the study, the crimes regulated between Articles 150 and 161 of the Banking Law numbered 5411 and the cases, in which, members of the bank's board of directors may be held liable are examined with all the details.