Alacak rehninin kurulması
Establishment of pledge of debt
- Tez No: 704378
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN ERGÜNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alacak Rehni, Rehin, Alacak Hakkı, Rehin Cirosu, Taşınır Rehni, Pledge of Debt, Pledge, Right to Claim, Pledging Endorsement, Pledge of Movable
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada alacak rehninin kurulması konusu teorik açıdan ele alınmıştır. Alacak rehninin ne olduğu ve alacak hakkının rehne konu olması halinde rehnin ne şekilde kurulacağı çalışma kapsamında ele alınan esas meseledir. Alacak rehni, konusunu alacak hakkı teşkil eden bir rehin hakkıdır. Bir iradi rehin türü olan alacak rehnin kurulması, kural olarak, hak sahibinin alacağı üzerinde kanunda belirlenen şekilde tasarrufta bulunmasıyla olur. Alacak rehninin kurulması, temelde, TMK m. 955 ve m. 956 hükümlerindeki esaslara tabidir. TMK m. 955, rehnin kurulmasını; senede bağlanmış olup olmama ayrımında ele almıştır. TMK m. 955 ve m. 956 hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, rehnin kurulmasındaki bir diğer ayrım da senede bağlanmış alacağın kıymetli evrak niteliğinde olup olmama durumuna göredir. Öte yandan alacak hakkının rehne konu olduğu bazı özel hallerde rehne uygulanacak esaslarda farklılıklar görülmektedir. Çalışma kapsamında, konunun ele alınmasında; doktrin, yargı içtihatları ve mukayeseli hukuk ilminden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the issue of establishing a pledge of debt is discussed from a theoretical perspective. What the pledge of debt is and how the pledge of debt will be established when the right to claim is the subject of a pledge, is the main issue discussed within the scope of the study. A pledge of debt, is a right of pledge that constitutes the right to claim as its subject. As a rule, the establishment of a pledge of debt, as a type of volitional pledge, occurs when the right holder disposes of his claim as determined in the law. Establishment of the pledge of debt is, basically, subjected to the principles stipulated in the provisions of articles 955 and 956 of the TCC. Article 955 of the TCC has been dealt with the establishment of pledge, within the distinction of whether it is tied with documents or not. When the provisions of articles 955 and 956 of the TCC are evaluated together, another distinction in the establishment of the pledge is stipulated separately according to whether the documented debt's legal nature is negotiable instruments or not. On the other hand, in some special cases where the right to claim is subject to pledge, there are differences in the principles to be applied to the pledge. Within the scope of the study; doctrine, judicial jurisprudence and comparative jurisprudence have been utilized in the handling of the subject.