Sporcularda kuru kupa uygulamasının aerobik ve anaerobik kapasiteye etkisi
The effect of dry cup application on aerobic and anaerobic capacity in athletes
  1. Tez No: 704554
  2. Yazar: BERNA PİŞGİNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru Kupa, VO2max, Anaerobik Eşik, Ortalama Güç, Pik Güç, Dry Cupping, VO2max, Anaerobic Threshold, Mean Power, Peak Power
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Futbol dünyanın en popüler sporlarından biridir. Futbocunun başarısındaki en önemli parametreler aerobik ve anaerobik kapasitedir. Futbolcular çeşitli antrenmanlarla aerobik ve anaerobik özelliklerini maksimum seviyeye çıkarmaya çalışırlar. Bazı durumlarda antrenman yanı sıra değişik besin takviyesi veya uygulamalardan da faydalanırlar. Bu uygulamalardan birisi yaklaşık 5000 yıllık tarihi olan kupa uygulamasıdır. Rio olimpiyatlarından sonra şampiyon olan sporcuların sırtlarında kupa izlerinin görülmesi bu uygulamaya olan ilgiyi arttırmıştır. Bu durum da kupa uygulaması performansı arttırırı mı sorusunu akıllara getirmiştir. Bu çalışmadaki amacımız kupa uygulamasının futbolcularda aerobik ve anaerobik kapasite üzerine olan etkisi araştırmaktır. Çalışmaya yaşları 18-20 arasında olan 31 futbolcu alındı. Futbolcular rastgele kupa uygulama grubu (KUG, n:16) ve kontrol grubu (KG, n:15) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Tüm gönüllülerin boy ve kilo ölçümleri dijital boy-kilo ölçer (Densi, Türkiye) ile yapıldı. Vücut yağ yüzdeleri bioempedans yöntemi ile ölçüldü (Tanita, BC-418 MA Tokyo-Japan). KUG'unda yer alan sporculara bir uzman hekim tarafından, bacak ön yüzüne (Quadriceps üzerine), bacak arka yüzüne (Hamstring üzerine), bacak iç yüzüne (Adduktorlar), gastroknemius üzerine iki adet 15 dakika süreyle kuru kupa uygulaması yapıldı. KG'na kupa uygulaması yapılmadı. Kupa uygulaması sonrası sporcular bisiklette 10 dakika ısındırılarak Wingate testine alındı. Wingate testi sonunda peak power ve average power değerleri kaydedildi. Wintage anaerobik güç testi biten sporcu 60 dakika dinlendirildi. Sonrasında koşu bandında 10 dakika ısınması sağlandı ve tredmilde Bruce protokolüne göre VO2max testine alındı (Cosmed, İtalya). Bilgisayara tarafında kilogram başına dakikada tüketilen maksimal oksijen miktarı (VO2max ml/kg/dk), Anaerobik eşik (AT), anaerobik eşiğin VO2max'a oranı (%AT) sistemden çıktı olarak alındı. Verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edildiği için grupların karşılaştırılmasında Student-t testi yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak alındı. Sonuçlara bakıldığında KUG yaş ortalamasının 18.31, KG yaş ortalamasının 18.06, KUG boy ortalamasının 173,76 cm, KG boy ortalamasının 173,52 cm, KUG vücut ağırlığının 67,15 kg, KG vücut ağırlığının 68,03 kg, KUG vücut yağ yüzde değerinin 12,21, KG vücut yağ yüzde değerinin 12,25 olduğu görülüldü. Aerobik özelliklerine bakıldığında KUG'nun ortalama VO2max değerinin 59,62 ml/kg/dk, KG'nun ortalama VO2max değerinin 60,33 ml/kg/dk olduğu görüldü. Anaerobik eşik (AT) değerlerine bakıldığında KUG'nun 53,53 ml/kg/dk, KG'nun 53,73 ml/kg/dk olduğu, anaerobik eşik değerlerinin VO2max'a oranına bakıldığında (%AT), KUG'nun % 90,03, KG'nun % 89,39 olduğu görüldü. Anaerobik özelliklere bakıldığında KUG'da peak power değerleri 798,41 wat, KG'da 826,56 wat olarak bulundu. Kilogram başına peak power değerlerine bakıldığında KUG 11,89 wat/kg iken, KG 12,15 wat/kg idi. Average power değerleri açısından KUG 546,60 wat, KG 553,08 wat olarak bulundu. Kilogram başına average power değerleri açısından KUG 8,14 wat/kg, iken KG 8,13 wat/kg olarak bulundu. Tüm değerler açısından gruplar arası karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p > 0.05). Elde ettiğimiz sonuçlar değerlendirildiğinde kuru kupa uygulamasının futbolcularda aerobik ve anaerobik kapasitede artış yapmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Football (Soccer) is one of the most popular sports in the world. The most important parameters in the success of the football player are aerobic and anaerobic capacity. Football players try to maximize their aerobic and anaerobic characteristics with various trainings. In some cases, they also benefit from different nutritional supplements or applications as well as training. One of these applications is the cupping application, which has a history of approximately 5000 years. Seeing the cupping marks on the backs of the champions after the Rio Olympics has increased the interest in this application. This situation has brought to mind the question of whether the cup application increases the performance. Our aim in this study was to investigate the effect of wet cupping application on aerobic and anaerobic capacity in football players. 31 football players aged between 18-20 were included in this study. Football players were randomly divided into 2 groups as cup application group (KUG, n:16) and control group (KG, n:15). Height and weight measurements of all volunteers were measured with a digital height-weight meter (Densi, Turkey). Body fat percentages were measured by the bioimpedance method (Tanita, BC-418 MA Tokyo-Japan). Cupping were applied on the anterior legs (on the quadriceps), the posterior parts of the legs (on the hamstrings), the inner parts of the legs (on the adductors) and on the gastrocnemius by a specialist physician as a two cups per region, during 15 minutes in the KUG. Cup application was not made for KG. After the cup application, the footbal players were warmed up for 10 minutes on the bike and taken to the Wingate test. At the end of the Wingate test, peak power and average power values were recorded. After completing Wintage anaerobic power test, the athlete rested for 60 minutes. Afterwards, he warmed up for 10 minutes on the treadmill and was tested for VO2max on the treadmill according to the Bruce protocol (Cosmed, Italy). The maximum amount of oxygen consumed per kilogram per minute by the computer (VO2max ml/kg/min), Anaerobic threshold (AT), ratio of anaerobic threshold to VO2max (%AT) was taken as output from the system. Since the data were found to have a normal distribution, Student-t test was used to compare the groups. Statistical significance level was taken as p < 0.05. Considering the results; the mean age of KUG was 18.31, the mean age of KG was 18.06, the mean height of KUG was 173.76 cm, the mean height of KG was 173.52 cm, the mean body weight of KUG was 67.15 kg, the mean body weight of KG was 68.03 kg, the mean body fat percentage of KUG was 12,21, the mean bod fat percentage of KG was 12.25. Considering the aerobic characteristics; the mean VO2max of KUG was 59.62 ml/kg/min, and the mean VO2max of KG was 60.33 ml/kg/min. Considering anaerobic threshold (AT) values; the mean AT of KUG was 53.53 ml/kg/min, the mean AT of KG was 53.73 ml/kg/min. When the ratio of anaerobic threshold to VO2max (AT%) were considered, the KUG was 90.03%, KG was 89.39%. Considering the anaerobic characteristics; the peak power were found 798.41 watts in the KUG and 826.56 watts in the KG. Considering the peak power values per kilogram; the KG was 11.89 watts/kg, while the KG was 12.15 watts/kg. In terms of average power values, KUG was found 546.60 watts and KG was found 553.08 watts. In terms of average power values per kilogram, KUG was found 8.14 watts/kg, while KG was found 8.13 watts/kg. There were not found statistically significant difference between groups for all values (p> 0.05). When the results were evaluated, it was concluded that the dry cup application did not increase the aerobic and anaerobic capacity of the football players.