Kur'an ışığında giyinme ve tesettür
Clothing and hijab in the light of the Quran
- Tez No: 704577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Tesettür, Avret, Ziynet, Hicap, Exegesis of the Qor'an, Qor'an, Veiling, Genitals, Adornment, Hidjab
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsan tarihine baktığımızda insanın fıtratına uygun olan ve kendisi için vazgeçilmez olan tesettür, insanlar için tıpkı yemek, uyku, ilim ve sanat gibi elzemdir. Kur'an-ı Kerim'den anlaşıldığı üzere Hz. Âdem cennette iken mahiyetini bilmediğimiz bir örtüye bürünmüştü. Hz. Âdem, cennetten kovulunca ondan o örtü alınmış ve örtünmesi gereken yerleri açıkta kalmıştı. Bir toplumdaki giyinme tarzı, o toplumun yaşam biçimini, inançlarını ve hayat felsefesini yansıtmaktadır. Bundan dolayı giyim tarzı, kişinin yaşına, cinsiyetine, yaşadığı çağa, sosyal sınıfına ve benimsediği düşünceye dair önemli bilgiler vermektedir. İslamiyet öncesi Arap toplumunda kadınlar başörtülerini, boyun, gerdanlıklar ve saçlarının bir kısmı açıkta kalacak şekilde takarlardı. Erkeklere güzelliklerini teşhîr ederek, toplumda yer edinmeyi amaçlarlardı. İslamiyet ise dış tesettürün tamamlanmasını istemiştir. Bunun için de erkek ve kadınların avret sınırlarını çizmiş ve setr-i avreti farz kılmıştır. Bununla ulaşmayı amaçladığı hedef de erkek veya kadının fitneye mahal vermeyecek şekilde giyinmelerini temin etmektir. Ki bu durum, kıyafetlerin vücut hatlarını göstermeyecek şekilde geniş ve kalın olmasını zorunlu kılar. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tesettür ile ilgili temel kavramlar ve bu kavramların naslardaki kullanımları incelenmiştir. İkinci bölümde ise genel olarak tesettürün mahiyeti ve hükmü ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise tezde ele alınan konuların analizi yapılmış ve varılan sonuçlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
When we look at human history, veiling, which is suitable for human nature and indispensable for him, is essential for people, just like food, sleep, science and art. As it is understood from the Qur'an, when Hz. Adam was in Paradise; he was covered with a veil of which we do not know. When Hz. Adam was expelled from Paradise, that veil was taken from him and the parts that needed to be covered were exposed. The way of dressing in a society reflects the lifestyle, beliefs and philosophy of life of that society. Therefore, the style of clothing gives important information about the age, gender, age, social class and thought adopted by the person. In pre-Islamic Arab society, women wore headscarves with their neck, necklaces and part of their hair exposed. They aimed to take a place in society by displaying their beauty to men. Islam, on the other hand, wanted the external veiling to be completed. For this reason, he drew the awrah limits of men and women and made setr-i awrah obligatory. The goal it aims to achieve with this is to ensure that men or women dress in a way that will not cause strife. This obliges the clothes to be wide and thick so as not to show the body lines. The study consists of two parts. In the first chapter, the basic concepts of hijab and the use of these concepts in the texts are examined. In the second part, the nature and provision of the hijab in general are discussed. In the conclusion part, the subjects discussed in the thesis were analyzed and the conclusions were stated.