18. yy. Kütahya çini motifleri'nin suluboya tekniği ile yorumlanması
The interpretation of 18th century Kütahya tile motifs with watercolor technique
- Tez No: 704596
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA MANT MENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: 18.yy. Kütahya Çini Motifleri, Kütahya Çini Motifleri, Kütahya Çini Sanatı, Natürmort, Suluboya Resim Tekniği, 18th Century Kütahya Tile Motifs, Kütahya Tile Art, Kütahya Tile Motifs, Technique, Still Life, Watercolor Painting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma 18.yy. Kütahya çini form ve motiflerinin suluboya resim tekniği ile uygulamalarını ve plastik açıdan analizlerini içermektedir. Tarihsel süreç içinde Kütahya çini ve motiflerinin gelişimi ve 18.yy. Kütahya çinilerinin kullanım alanları incelenmiştir. Günümüze yaklaşıldıkça Kütahya çini formlarının hala kullanıldığı ve formlardaki yapılan değişikliklerle birlikte günümüzde de aynı ilgiyi gördüğü gözlenir. Kütahya çini motiflerinin kumaş baskısı, ebru sanatı, takı işlemeciliği sanatı, tezhip sanatı, resim sanatı birçok alanda kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde form ve motiflerin üzerinde yapılan değişiklik arayışları hala devam etmektedir. Suluboya tekniği ile çini boyama tekniği arasındaki benzerlik dikkat çekicidir. Buradan yola çıkarak 18.yy. Kütahya çini form ve motifleri, on adet suluboya ile kâğıt üzerine ve beş adet çini boyası kullanılarak çini karo üzerine suluboya tekniği uygulanarak yorumlanmıştır. Bu araştırma çini motiflerinin ve formlarının suluboya tekniğine uygun olarak suluboya kâğıdı ve çini karo üzerine uygulanabilirliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research includes the applications of Kütahya Tile forms and motifs in the 18th century with the technique of watercolor painting and their plastic analysis. The development of Kütahya tiles and motifs in the historical process and the usage areas of Kütahya tiles in the 18th century were examined. As we approach the present day, it is observed that Kütahya tile forms are still used, and thanks to the changes made in the shape of the forms, it attracts the same attention today. It is seen that Kütahya tile motifs are used in many areas. Fabric printing, marbling art, jewelery making art, illumination art, painting art are some of these areas. Today, the search for changes on forms and motifs still continues. The similarity between the watercolor technique and the tile painting technique is striking. Based on this, 18th century Kütahya tile forms and motifs were interpreted with 10 watercolors on paper and 5 tile paints on tile by applying watercolor technique. This research reveals the applicability of tile motifs and forms on watercolor paper and tile plate in accordance with the watercolor technique.