Tıbbi farmasötik ürünlerdeki ftalatların incelenmesi
Investigation of phthalates in medical pharmaceutical products
- Tez No: 704608
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞANA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ftalat, ilaç, farmasötik, endokrin bozucu, GC-MS, Phthalate, medicine, pharmaceutical, endocrine disruptor, GC-MS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ftalatlar, plastiklerde, tıbbi uygulamalarda, ilaçlarda, kişisel bakım ürünlerinde, kozmetiklerde, parfümlerde, ev döşemelerinde, boyalarda, çocuk oyuncaklarında, gıda ambalajlarında yaygınca kullanılan insan yapımı, endokrin bozucu kimyasallardır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, ftalatların sağlık üzerine çok sayıda olumsuz etkilerinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Ftalatlar asidik ortamlarda çözünmediği, sadece nötral ya da bazik ortamlarda çözündükleri için, midede çözünmesi istenmeyen, direkt bağırsakta çözünmesi gereken ilaçların gastro dirençli film kaplamalarında sıkça kullanılmaktadırlar. Bu çalışma kapsamında, ülkemizde sıkça kullanılan ilaçlardaki ftalatlar ve miktarları GC-MS aracılığıyla belirlenmiş ve bu tür ilaçları kullanan hastaların potansiyel sağlık riskleri değerlendirilmiştir. İncelenen ilaç örneklerinde toplam ftalat konsantrasyonlarının 0.284 ile 3.087 mg kg-1 arasında, tek bir tabletteki miktarların ise 8.9.10-5 ile 2.4.10-3 mg/tablet arasında değiştiği tespit edilmiştir. Toplam ftalat konsantrasyonlarının en yüksek bulunduğu ilaçlar demir eksikliği (3.087 ve 2.435 mg kg-1) ve mide (reflü) (1.108 mg kg-1) ilaçları olmuştur. Hesaplanan tehlike indeksi değerlerinin birden küçük oluşu, incelenen ilaçlarda tespit edilen ftalatların insan sağlığı açısından risk oluşturmadıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Phthalates are man-made, endocrine disrupting chemicals that are commonly used in plastics, medical applications, drugs, personal care products, cosmetics, perfumes, home furnishings, dyes, children's toys, food packaging. Animal studies have revealed that phthalates have many adverse health effects. Since phthalates do not dissolve in acidic environments, they are only soluble in neutral or basic environments, they are frequently used in gastro-resistant film coatings of drugs that are not intended to dissolve in the stomach and that need to be dissolved directly in the intestine. Within the scope of this study, phthalates and their amounts in frequently used drugs in our country were determined by GC-MS and the potential health risks of patients using such drugs were evaluated. It was determined that the total phthalate concentrations in the examined drug samples ranged between 0.284 and 3.087 mg kg-1, and the amounts in a single tablet ranged between 8.9.10-5 and 2.4.10-3 mg/tablet. The drugs with the highest total phthalate concentrations were iron deficiency (3,087 and 2,435 mg kg-1) and stomach (reflux) (1,108 mg kg-1) drugs. The fact that the calculated hazard index values were less than one showed that the phthalates detected in the drugs examined did not pose a risk to human health.