Endodontik kavite ve kök kanalı şekillendirilmesinde minimal invaziv yaklaşımın biyofilm eliminasyonuna etkisi
Effect of minimally invasive approach on biofilm elimination in endodontic cavity and root canal shaping
  1. Tez No: 704714
  2. Yazar: KÜBRA BAYAZIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİLJİN KEÇECİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Minimal invaziv endodonti, XP Endo Shaper, KLTM, Kurkumin, KOB, Minimally invasive endodontics, XP Endo Shaper, CLSM, Curcumin, KOB
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Endodontik Kavite ve Kök Kanalı Şekillendirilmesinde Minimal İnvaziv Yaklaşımın Biyofilm Eliminasyonuna Etkisi Amaç: Alt birinci molar dişlerin distal kanallarında Dental Operasyon Mikroskopu (DOM) altında hazırlanan minimal invaziv giriş kavitesi ve minimal invaziv kemomekanik preperasyonun (XP Endo Shaper ve kurkumin) biyofilm uzaklaştırabilme etkinliğinin konvansiyonel teknikle (geleneksel giriş kavitesi ve ProTaper Next) karşılaştırılmasıdır. Yöntemler: Çalışmada benzer anatomik özelliklere sahip 60 adet çürüksüz alt birinci molar insan dişi kullanıldı. Dişler akrilik bloklara gömüldü ve mesiodistal yönde longitudinal kesitleri alındı. Dişler 2 gruba ayrıldı, minimal invaziv giriş kaviteleri ve geleneksel giriş kaviteleri DOM altında açıldı. ATC 29212 Enterecoccus Faecalis suşu temin edildi ve örnekler E. faecalis ile 21 gün süreyle inoküle edildi. Her gruptan rastgele seçilmiş 2 diş Taramalı Elektron Mikroskobu (TEM) altında incelenerek biyofilm oluşumu ispat edildi. Minimal invaziv grupta (MİK) 4, geleneksel grupta (GİK) 2 olmak üzere toplam 6 grup rastgele oluşturuldu; Grup1a: MİK + XPS + salin, Grup1b: MİK + XPS + NaOCl (%2,5), Grup1c: MİK + XPS + Kurkumin (%1) + NaOCl (%1) Grup1d: MİK + XPS + Kurkumin (%1), Grup2a: GİK + PTN + salin, Grup2b: GİK + PTN + NaOCl (%2,5). Minimal invaziv genişletmede XP Endo Shaper, geleneksel genişletmede ProTaper Next (X1, X2, X3) eğeleri üretici firmaların talimatlarına uyularak kemomekanik şekillendirme yapıldı. Şekillendirilen kök kanalları kültür yöntemi ve Konfokal Lazer Taramalı Mikroskop (KLTM) altında incelendi. Toplanan veriler sonucunda istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: 21 günlük inkübasyon süresi sonunda alt birinci molarların distal kanallarında oluşan yoğun E. faecalis biyofilmi, Taramalı Elektron Mikroskobu (TEM) ile görüntülendi. Kültür sonuçları değerlendirildiğinde; her bir grubun kendi içerisinde, kemomekanik genişletme öncesi ve sonrası bakteri azalması incelendiğinde anlamlı fark bulundu (p0,05). Minimal invaziv gruplarda; %1 Kurkumin grubu, %1 Kurkumin ve %1 NaOCl grubu ve %2,5 NaOCl grupları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Minimal invaziv endodonti konsepti (MİK, XPS ve kurkumin (%1)) geleneksel endodonti konseptiyle (GK, PTN ve NaOCl (%2,5)) benzer sonuçlar ortaya koydu, klinik kullanım için ileri çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Effect of Minimally Invasive Approach on Biofilm Elimination in Endodontic Cavity and Root Canal Shaping Aim: To compare the biofilm removal efficiency of the minimally invasive access cavity and minimally invasive chemomechanical preparation (XP Endo Shaper and curcumin) with the conventional technique (traditional access cavity and ProTaper Next) prepared under the Dental Operation Microscope (DOM) in the distal canals of the mandibular first molars. Methodology: In the study, 60 caries-free mandibular first molar teeth with similar anatomical features were used. The teeth were embedded in acrylic blocks and longitudinal sections were taken in the mesiodistal direction. The teeth were divided into 2 groups, minimally invasive access cavities and conventional access cavities were opened under DOM. ATC 29212 Enterecoccus Faecalis strain was obtained and samples were inoculated with E. faecalis for 21 days. Biofilm formation was proved by examining 2 randomly selected teeth from each group under Scanning Electron Microscopy (TEM). A total of 6 groups, 4 in the minimally invasive group (MIC) and 2 in the traditional group (GIC), were randomly generated; Group1a: MIC + XPS + saline, Group1b: MIC + XPS + NaOCl (2.5%), Group1c: MIC + XPS + Curcumin (1%) + NaOCl (1%) Group1d: MIC + XPS + Curcumin (1%), Group2a: GIC + PTN + saline, Group2b: GIC + PTN + NaOCl (2.5%). Chemomechanical shaping was performed following the instructions of the manufacturers of XP Endo Shaper in minimally invasive enlargement and ProTaper Next (X1, X2, X3) files in conventional enlargement. The shaped root canals were examined under the culture method and Confocal Laser Scanning Microscope (KLTM). Statistical analysis was performed as a result of the collected data. Results: At the end of the 21-day incubation period, the dense E. faecalis biofilm formed in the distal canals of the lower first molars was visualized by Scanning Electron Microscopy (TEM). When the culture results are evaluated; When the bacterial reduction before and after chemomechanical expansion was examined within each group, a significant difference was found (p0.05). In minimally invasive groups; there was no significant difference between 1% Curcumin group, 1% Curcumin and 1% NaOCl group, and 2.5% NaOCl groups (p>0.05). Conclusions: The minimally invasive endodontic concept (MIC, XPS and curcumin (1%)) gave similar results to the traditional endodontic concept (GK, PTN and NaOCl (2.5%)), further studies should be done for clinical use.