Pulpa duyarlılık testlerinin öngörü değerlerinin belirlenmesi
Diagnostic accuracy of cold, heat, and electrical pulp tests:An in vivo study
- Tez No: 962774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA YILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pulpa duyarlılık testi, Termal pulpa testi, Elektrikli pulpa testi, Öngörü değerleri, Tanısal doğruluk, Pulp sensibility tests, Thermal dental pulp tests, Electrical dental pulp test, Predictive values, Diagnostic accuracy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Diş pulpasının canlılık durumu, tedavi planlamasının belirlenmesi ve uygulanması, tedavi başarısının değerlendirilmesi ve sonuçlarının öngörülebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Pulpa testleri, diş pulpasının canlılık durumunun belirlenmesine yardımcı tanısal testlerdir. Ancak, farklı pulpa testlerinin tanısal doğruluğu literatürde değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple, bu çalışmada, soğuk testi, sıcak testi ve elektrikli pulpa testlerinin (EPT) pulpa canlılığını belirlemede duyarlılık, özgüllük, öngörü değerleri ve doğruluk değerlerini değerlendirmek ve karşılaştırmak amaçlanmaktadır. Çalışmaya, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Kliniği'ne başvuran ve en az bir dişinde kök kanalı tedavisi endikasyonu bulunan 175 hasta dahil edilmiş olup, her hastadan bir diş değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcılara sırasıyla soğuk testi (Endo-Frost; Roeko, Coltene Whaledent, Almanya), sıcak testi (kompozit cila lastiği) ve EPT (Ai-Pex; Woodpecker, Çin) uygulanmıştır. Dişlerin canlılık durumu, standart endodontik giriş kavitesi açıldıktan sonra kavite içindeki kanama varlığı esas alınarak belirlenmiştir. Dahil edilen dişlerin 113'ü vital, 62'si devital dişlerdir ve hastalık prevalansı %35,42'dir. Soğuk testi, sıcak testi ve EPT için kappa uyum katsayıları sırasıyla 0.91, 0.75 ve 0.82 olarak belirlenmiştir. Soğuk testi, sıcak testi ve EPT için sırasıyla duyarlılık değerleri, 0,952, 0,935 ve 0,903; özgüllük değerleri, 0,965, 0,85 ve 0,929 olarak hesaplanmıştır. Pozitif öngörü değerleri sırasıyla soğuk testinde 0.937, sıcak testinde 0.773 ve EPT'de 0.875 olarak belirlenirken, negatif öngörü değerleri sırasıyla 0.973 (soğuk), 0.96 (sıcak) ve 0.946 (EPT) olarak hesaplanmıştır. Hatalı pozitif yanıt ile en fazla EPT'de, hatalı negatif yanıt ile en fazla sıcak testinde karşılaşılmıştır. Hatalı yanıt sayılarının yüksek olması nedeniyle EPT'nin özgüllük negatif öngörü değeri; sıcak testinin duyarlılık ve pozitif öngörü değeri diğer testlerden düşüktür. Değerlendirilen pulpa duyarlılık testleri arasında, en yüksek doğruluğa sahip olan soğuk testidir (0,96), bunu EPT (0,92) ve sıcak testi (0,88) takip etmektedir. İstatistiksel analiz sonuçları, doğruluk değerleri arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir (p = 0.006). Bu bulgular, soğuk testinin klinik pratiğinde pulpa canlılığını değerlendirmek için güvenilir bir yöntem olarak tanısal değerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The vitality status of the dental pulp is crucial for determining and implementing treatment plans, assessing treatment success, and predicting outcomes. Pulp tests are essential diagnostic tools that aid in the clinical evaluation of pulp vitality. Various pulp sensitivity tests are used in clinical practice, yet their diagnostic accuracy remains a subject of investigation. The aim of this study is to identify and compare the sensitivity, specificity, predictive values, and overall accuracy of cold, heat and electrical pulp tests (EPT). A total of 175 patients who were admitted to the Department of Endodontics at Istanbul University Faculty of Dentistry and had at least one tooth requiring endodontic treatment were included in the study, with one tooth from each patient being assessed. The selected teeth were tested with cold spray (propane-butane mixture) (Endo-Frost, Roeko, Coltene Whaledent, Langenau, Germany), rubber cup and EPT (Ai-Pex, Woodpecker, Guilin, P.R. China). Pulp vitality status was confirmed by direct observation of bleeding upon access cavity preparation. A total of 175 teeth were tested:113 teeth with vital pulp and 62 teeth with necrotic pulps resulting in a disease prevalence of 35.42%. The kappa agreement coefficients for the cold test, heat test, and EPT were determined as 0.91, 0.75, and 0.82, respectively. Sensitivity values for the cold test, heat test, and EPT were 0.952, 0.935, and 0.903, while specificity values were calculated as 0.965, 0.85, and 0.929, respectively. The positive predictive values were 0.937 (cold test), 0.773 (heat test), and 0.875 (EPT), whereas the negative predictive values were 0.973 (cold test), 0.96 (heat test), and 0.946 (EPT). The highest number of false-positive responses were observed in the electrical pulp test, while the highest number of false-negative responses occurred in the heat test. Due to the high number of false responses, EPT had lower sensitivity and negative predictive values, while the heat test had lower specificity and positive predictive values compared to the other tests. Among the evaluated pulp sensibility tests, the cold test exhibited the highest accuracy (0.96), followed by EPT (0.92) and the heat test (0.88). Statistical analysis revealed a significant difference in accuracy values among the tests (p = 0.006). These findings highlight the diagnostic value of the cold test as a reliable method for assessing pulp vitality in clinical practice.