İslam hukukunda evliliğin sona ermesi bağlamında Talâk Sûresi'nin tahlili
Analysis of surah Talaq in the context of dissolution of marriage in İslamic law
- Tez No: 704723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Talâk, Talâk Sûresi, İddet, Nafaka, Talâk, Talâk Sura, Idda, Alimo
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tez, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi, sınırlandırılması, yöntemi, literatürü ve sunumu hakkında bilgiler verildi. Birinci bölümde evliliğin sona ermesi ile ilgili konularda çok fazla detaya girmeden klasik ve günümüz kaynaklarından istifade ederek genel bilgiler verildi. İkinci bölümde ise tezimizin asıl konusunu teşkil eden İslâm hukukunda evliliğin sona ermesi bağlamında Talâk Sûresi'ni tahlil etmeye çalıştık. Başta Kur'ân ve Sünnet olmak üzere, klasik dönem İslâm kaynaklarından, günümüzdeki kaynaklardan istifade ederek konumuz hakkında tahliller yapıldı. Karşılaştırmalar yapılıp, farklılıklar veya benzerlikler ortaya konuldu. İçerik olarak talâk, talâkta ve ric'atta şahitlik, iddet, iddet esnasında kadının nerede kalacağı, boşanma durumunda erkek ve kadının çocuğun emzirilme konusundaki sorumlulukları, kadının iddet esnasında nafaka hakkı gibi konular değerlendirildi. Sonuç bölümünde genel değerlendirme ile araştırmamız tamamlandı.
Özet (Çeviri)
The thesis, consists of an introduction and two parts. In the introduction, information was given about the purpose, importance, limitation, method, literature and presentation of the research. In the first part, general information was given on the issues related to the dissolution of marriage by using classical and contemporary sources without going into too much detail. In the second part, we tried to analyze the Surah Talak in the context of ending the marriage in Islamic law, which is the main subject of our thesis. Analyzes were made about our subject by making use of the classical period Islamic sources, especially the Qur'an and Sunnah, and today's sources. Comparisons were made and differences or similarities were revealed. In terms of content, subjects such as talak, witnessing in talaq and idda, idda, where the woman will stay during idda, the responsibilities of men and women regarding breastfeeding in case of divorce, and the right of women to alimony during iddah were evaluated. In the conclusion part, our research was completed with a general evaluation.