Rat insizyon modelinde preinsizyonel ve postinsizyonel akupunkturun hiperaljeziye etkisi
The effect of preincisional and postincisional acupuncture on hyperalgesia in rat incision model
  1. Tez No: 704727
  2. Yazar: GÜLAY ÜLGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN VOLKAN ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif Ağrı, Rat, Elektroakupunktur, Hiperaljezi, Postoperative Pain, Rat, Electroacupuncture, Hyperalgesia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hem analjezik ajanlarda hem de uygulanan tekniklerde yeni gelişmeler olmasına karşın postoperatif ağrının tüm hastalarda yeterince tedavi edilemediği bilinmektedir. Çalışmamızda, rat insizyonel ağrı modelinde preinsizyonel veya postinsizyonel uygulanan elektroakupunkturun, ağrı davranışına (mekanik hiperaljeziye) olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmamız Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deney Hayvanları Laboratuvarı'nda, ortalama 250-270 gr ağırlığında sağlıklı Sprague-Dawley cinsi 40 adet erkek rat üzerinde gerçekleştirildi. Ratlar 5 gruba ayrıldı: Grup 1: Önce elektroakupunktur sonra insizyon; Grup 2: Önce insizyon sonra elektroakupunktur; Grup 3: Önce yalancı (sham) elektroakupunktur sonra insizyon; Grup 4: Önce insizyon sonra yalancı (sham) elektroakupunktur; Grup 5: Kontrol (sadece insizyon). Gerçek elektroakupunktur, sağ arka pençedeki ST 36 ve SP 6 akupunktur noktalarına uygulandı. Yalancı (sham) elektroakupunktur ise sağ uyluğa yerleştirilen iki iğne yardımıyla, akupunktur gruplarında olduğu gibi uygulandı. Ratlarda başlangıçta ve 4., 6., 24. ve 48. saatlerde hiperaljezi/allodiniyi ölçmek için von Frey filamentleri uygulandı. Sürekli değişkenlerin dağılımını normale yakın olup olmadığı Shapiro Wilk testi; varyansların homojenliği Levene testi; gruplar içerisinde izlem zamanları arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı Bonferroni Düzeltmeli Wilcoxon İşaret testi; gruplar arasında farklılık olup olmadığı Bonferroni Düzeltmeli Kruskal Wallis testi; Kruskal Wallis testi istatistiğinin anlamlı olması halinde Conover'in çoklu karşılaştırma testi kullanılarak analiz yapıldı. p>0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Çalışmamız sonucunda, akupunkturun hiperaljeziyi azalttığı; akupunkturun antihiperaljezik etkinliği açısından, etki süresi dışında preinsizyonel uygulama ile postinsizyonel uygulama arasında anlamlı fark bulunmadığı gözlenmiştir. Ayrıca en belirgin antihiperaljezik etki, preinsizyonel akupunkturla gözlenmiş ve preinsizyonel yalancı akupunkturun da antihiperaljezik etkisi olduğu bulunmuştur. Elde ettiğimiz bulgular, akupunkturun cerrahi hastalarda preemptif amaçla kullanılabileceğine dair çalışmaları destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
It is known that although there are new developments in analgesic agents and treatment techniques, postoperative pain may not be treated effectively in all patients. In our study, the effect of preincisional and postincisional electroacupuncture on pain behavior (mechanical hyperalgesia) has been evaluated in a rat incisional pain model. Our study was carried out on 40 Sprague-Dawley male healthy rats (average weight 250-270 g) at Animal Laboratory of Ankara Training and Research Hospital. The rats were divided into 5 groups: Group 1: Electroacupuncture followed by incision; Group 2: Incision followed by electroacupuncture; Group 3: Sham electroacupuncture followed by incision; Group 4: Incision followed by sham electroacupuncture; Group 5: Control (only incision). Real electroacupuncture was applied to acupuncture points ST 36 and SP 6 on right hind paw. Sham electroacupuncture, was performed with two needles that were placed on the right thigh similar to real acupuncture groups. von Frey filaments were used for measurement of hyperalgesia/allodynia at baseline, and 4th, 6th, 24th, and 48th hours. The Shapiro Wilk test; to control whether it is close to normal distribution of continuous variables; Levene test of homogeneity of variance; Bonferroni Correction Wilcoxon Signed Rank test to check whether any statistically significant differences between groups in the follow-up times; Bonferroni Correction Kruskal-Wallis test to check whether any difference between the groups; and if Kruskal-Wallis to be statistically significant Conover's multiple comparison test were used to analyze. p>0.05 was accepted as statistically significant. Our study showed that acupuncture reduces hyperalgesia whereas except in terms of duration there was no significant difference between preincisional or postincisional acupuncture for anti-hyperalgesic efficacy of acupuncture. In addition, the most significant anti-hyperalgesic effect was observed with preincisional acupuncture and it was showed that sham acupuncture has also anti-hyperalgesic effect. Our results support the concept that acupuncture may be used in surgical patients for preemptive purpose.