RATLARDA OLUŞTURULAN MEDULLA SPİNALİS TRAVMA MODELİNDE UZAK İSKEMİK ÖNKOŞULLAMANIN NÖROPROTEKTİF ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI
Investigation of the neuroprotective effectiveness of remote ichemic preconditioning in the medulla spinalis trauma model created in rats
  1. Tez No: 757302
  2. Yazar: MERİÇ BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Medulla spinalis, uzak iskemik önkoşullama, iskemi, reperfüzyon, S100B, KYNA, Medulla spinalis, remote ischemic preconditioning, ischemia, reperfusion, S100B, KYNA
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ratlarda Oluşturulan Medulla Spinalis Travma Modelinde Uzak İskemik Önkoşullamanın Nöroprotektif Etkinliğinin Araştırılması Dr. Meriç BAYRAM, Hacettepe Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD, Ankara 2022. Uzak iskemik önkoşullama (UİÖK), iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarını önlemede, etkinliği kanıtlanmış yöntemlerdendir. Bu çalışmanın amacı; spinal kord travması (SKT) oluşturulan ratlarda, kan S100B düzeyleri ve histopatolojik görüntüler karşılaştırılarak UİÖK'nin nöroprotektif etkinliğinin ve UİÖK mekanizmasında bir triptofan metabolizması ürünü olan kinürenik asitin (KYNA) rolünün varlığının gösterilmesidir. Kobay Deney Hayvanları Laboratuvarı A. Ş. Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı alındıktan sonra ağırlıkları 250-300 g arasında değişen 31 adet erkek Spraque-Dawley rat, 3 gruba ayrıldı. Tüm ratlar genel anestezi altında, yüzüstü pozisyonda tespit edildi ve T5-T12 seviyesinde orta hat insizyonu yapıldı. Grup I (Sham, n=9): Yalnızca insizyon uygulandıktan sonra hiçbir işlem yapılmadan cilt kapatıldı. Grup II (İ/R, n=11): Medulla spinalise 1 dk total iskemi sonrasında 1 saat reperfüzyon uygulandı. Grup III (UİÖK+İ/R, n=8): Sağ arka bacağa uygulanan 10'ar dakikalık 3 döngü UİÖK sonrası, medulla spinaliste İ/R oluşturuldu. Tüm gruplarda ratların anestezi süresi eşit tutuldu. İşlem sonrası 1. saatte biyokimyasal değerlendirme (S100B ve KYNA) için kan alındıktan sonra ratlar sakrifiye edildi ve histopatolojik değerlendirme için medulla spinalis doku örnekleri alındı. KYNA ve S100B seviyelerinin karşılaştırılması, sham ve İ/R grupları arasında anlamlı farklılıkların varlığını ortaya koydu (sırasıyla, p = 0,016 ve p = 0,022). Her iki karşılaştırmada da İ/R ve UİÖK+İ/R grupları için post hoc ikili karşılaştırmalar anlamlı olmamasına rağmen, UİÖK uygulanan ratlar, yalnızca İ/R grubuna kıyasla nispeten daha düşük KYNA ve S100B konsantrasyonlarına sahipti. Histolojik analizler, sham grubuna kıyasla hem İ/R hem de UİÖK+İ/R gruplarında önemli ölçüde daha yüksek beyaz ve gri cevher hasar skorlarını ortaya koydu (sırasıyla p = 0,001 ve p < 0,001). UİÖK+İ/R grubunda beyaz ve gri cevher ve içerdikleri bölgeler için medyan puanlar İ/R grubuna göre nispeten daha yüksek olmasına rağmen, ikili karşılaştırma ile sonuçların istatistiksel olarak benzer olduğu görüldü. KYNA konsantrasyonu, S100B konsantrasyonu ve histolojik skorlar arasında anlamlı bir korelasyon yoktu. Bu çalışma, S100B ve KYNA seviyelerinin ve nöronal hasar için histolojik skorların, bir rat spinal İ/R hasarı modelinde önemli ölçüde arttığını, istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, S100B ve KYNA düzeylerinin UİÖK+İ/R grubunda, İ/R grubuna göre daha düşük olduğunu gösterdi. Histolojik değerlendirmede de, medulla spinalis hasar skoru UİÖK+İ/R grubunda, İ/R grubuna göre daha yüksekti. Veriler KYNA'nın UİÖK mekanizmasındaki rolüne ve UİÖK'nin nöroprotektif etkisine ilişkin sonuç çıkarmak için yetersizdi. Daha geniş metabolit analizi ile daha uzun süreli takip kullanan daha ileri çalışmaların KYNA'nın ve/veya kinürenin yolunun medulla spinalisin İ/R hasarı ile ilişkili olup olmadığını aydınlatmak için değerli olabileceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Investigation Of The Neuroprotective Efficacy Of Remate Ischemic Preconditioning In A Rat Model Of Medulla Spinalis Trauma Dr. Meriç BAYRAM, Hacettepe University Faculty of Medicine Anesthesiology and Reanimation Department Ankara 2022. To investigate the neuroprotective effect of remote ischemic preconditioning (RIPC) and the role of kynurenic acid (KYNA), a product of tryptophan metabolism, in the mechanism of RIPC by comparing blood S100B levels and histopathological images in rats with spinal cord injury (SCI). Experimental animal study. 31 male Spraque-Dawley rats were divided into 3 groups. Group I (Sham, n=9): After making only an incision, the skin was closed without any procedure. Group II (I/R, n=11): After 1 min of total ischemia, reperfusion was applied to the spinal cord for 1 h. Group III (RIPC+I/R, n=8): After 3 cycles of 10-minute RIPC applied to the right hind leg, I/R was performed in the medulla spinalis. Blood was collected for biochemical evaluation (S100B and KYNA) at the 1st hour after the procedure. The rats were sacrificed, and medulla spinalis tissue samples were taken for histopathological evaluation. KYNA and S100B levels were significantly different between the sham and I/R groups (p = 0.016 and p = 0.022, respectively). Although post-hoc pairwise comparisons for the I/R and RIPC+I/R groups were not significant in either comparison, rats treated with RIPC had relatively lower concentrations of KYNA and S100B than in the I/R group alone. Histological analyses revealed significantly higher white and gray matter damage scores in both the I/R and RIPC+I/R groups than in the sham group (p = 0.001 and p < 0.001, respectively). Although the median scores for white and gray matter and the regions they contain were relatively higher in the RIPC+I/R group than in the I/R group, the results were statistically similar by pairwise comparison. There was no significant correlation between KYNA concentration, S100B concentration, and histological scores. This study showed that S100B and KYNA levels and histological scores for neuronal damage were significantly increased in a rat spinal I/R injury model, although not statistically significant. S100B and KYNA levels were lower in the RIPC+I/R group than in the I/R group. Histological evaluation revealed that, spinal cord injury score was higher in the RIPC+I/R group than in the I/R group.