Üretim işletmelerinde safha maliyet yönteminin önemi: Muğla ilinde arıcılık sektörü üzerine bir uygulama
Process costing in the production enterprises: An application on the beekeeping sector in Muğla
- Tez No: 704780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYMEN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Muhasebesi, Maliyet Yöntemleri, Safha Maliyet Yöntemi, Arıcılık, Temel Petek, Cost accounting, cost methods, process costing, apiculture, comb foundation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Muhasebe, işletmelerin en önemli fonksiyonlarından biridir. İşletmelerin objektif belgelere göre gerçekleştirilen işlemlerinin kayıt altına alınması, sınıflandırılması ve özetlenmesini sağlar. Doğru bir muhasebe sistemine sahip olmak işletmelerin geleceği açısından oldukça önemlidir. Üretim işletmelerinde işletmenin işlevine uygun olarak seçilmiş maliyet muhasebesi, işletmelerin maliyetleri ile ilgili doğru ve güvenilir bilginin sağlıklı bir şekilde ortaya konmasını sağlayacaktır. Maliyet yöntemlerinin doğru şekilde belirlenmesi ve sağlıklı bir şekilde ortaya konulması günümüzde üretim işletmelerinde büyük sorunlar teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı; üretim işletmelerinde kullanılan maliyet yöntemlerinin çeşitli yönleriyle tartışılmasıdır. Çalışmanın amacı, temel petek sektörünün üretim ve maliyet yapısını ortaya koyarak, örnek işletme için en ideal maliyet yöntemi ile birim maliyeti hesaplayabilmektir. Bu amaçla gelişmekte olan bir sektör olan arıcılık ürünleri, balmumu ve temel petek ürünlerinin üretimini yapan sektörün yapısını ortaya koyarak, maliyetlerin doğru bir biçimde tespit edilmesi ve doğru kararlar alınması için gerekli olan safha maliyet sisteminin, Muğla'da faaliyet gösteren XYZ üretim işletmesinde nasıl uygulanacağı anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Accounting is one of the primary functions of enterprises. It enables not only recording of operations based on the objective documents but also classifying and summarizing these documents. Having an accurate accounting system is crucial for the future of the enterprises. Cost accounting established considering the function of the production enterprise ensures correct, confidential, and healthy information related to the operating activity costs. True identification and set out of cost method in a healthy way constitutes great problems in production enterprises nowadays. The primary purpose of this research is to analyze and discuss cost methods used in production enterprises in a variety of ways. Besides, this research aims to analyze production and cost structure of apiculture sector and calculate unit cost through ideal cost method for the sample enterprise. For this purpose, the research discusses true cost accounting system through process costing for an apiculture enterprise which produces apiculture products, bee wax, and comb foundation in Mugla/Turkey.