İnvaziv duktal meme kanserinde dinamik meme manyetik rezonans görüntüleme bulgularının immünohistokimyasal belirteçler ve moleküler alt tipler ile karşılaştırılması
Dynamic breast magnetic resonance imaging in invasive ductal breast cancer comparison of findings with immunohistochemical markers and molecular subtypes
  1. Tez No: 704932
  2. Yazar: YASEMİN DİNÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HER2, Ki67, moleküler alt tipler, dinamik meme MRG, morfolojik bulgular, HER2, Ki67, molecular subtypes, Dynamic breast MRG, morphological findings
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız invaziv duktal meme kanserinde dinamik meme manyetik rezonans görüntüleme bulgularının immünohistokimyasal belirteçler ve meme kanserinin moleküler alt tipleri ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2018-Mart 2021 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi patoloji kliniğinde değerlendirilen, invaziv duktal meme kanseri tanısı alan, tedavi almamış ve dinamik meme MRG tetkiki uygun teknik ile hastanemizde yapılan 80 kadın hasta retrospektif olarak incelendi. Dinamik meme MRG görüntülerinde morfolojik bulgular ve kinetik özellikler ACR BI-RADS MRG atlasına göre değerlendirildi. Hastaların kinetik eğrileri özel bir yazılım aracılığıyla manuel olarak ROI ile işaretlenip çıkartıldı ve yorumlandı. Hastaların yaşı, aksiller lenf nodu tutulumu, tümörün lokasyonu (sağ, sol), BI-RADS sınıfı, multifokalite, multisentrisite ve ek bulguları da değerlendirmeye dahil edildi. Hastaların patoloji sonuçlarından immünohistokimyasal belirteçler (ER, PR, HER2 ve Ki67 indeksi) ve tümör derecesi not edildi. Hastalar immünohistokimyasal belirteçlere göre meme kanseri moleküler alt tiplerine ayırıldı. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Lüminal A'dan sırasıyla Lüminal B, HER2 zengin ve Triple negatif alt tiplerine doğru değiştikçe Ki67 indeksi ve tümör derecesinin artışı izlendi. HER2 zengin alt tipte pektoral kas invazyonunun, diğer alt tiplere kıyasla daha yüksek olduğu gözlendi. Kitle izlenen hastalarda kitle boyutu arttıkça Ki67 indeksinde de artış izlendi. Sonuç: HER2 zengin alt tipte pektoral kas invazyonu diğer alt tiplere kıyasla yüksek saptandı. Moleküler alt tipler ile dinamik meme MRG görüntülerinde morfolojik bulgular (meme parankim yapısı, arka plan kontrastlanma paterni, T2 sinyali, lezyon konfigürasyonu) ve kinetik özellikler karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Dinamik meme MRG'de morfolojik ve kinetik özelliklerle moleküler alt tipin öngörülebilmesi için daha geniş çaplı randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our aim is to investigate the relationship of dynamic breast magnetic resonance imaging findings in invasive ductal breast cancer with immunohistochemical markers and molecular subtypes of breast cancer. Materials and methods: 80 women patients who were reviewed at the Kayseri City Hospital pathology clinic between July 2018 and March 2021, were diagnosed with invasive ductal breast cancer, were not treated, and were evaluated retrospectively with the appropriate technique and the dynamic breast MRG examination. The morphological findings and kinetic features were evaluated according to the ACR BI-RADS MRI atlas. The kinetic curves of patients were manually marked and interpreted with an ROI via special software. Age of patients, abscess lymph node retention, tumor location (right, left), BI-RADS class, multifocalite, multisentric and additional findings were included in the assessment. Immunohistochemical markers (ER, PR, HER2 and Ki67 index) and tumors grade were noted from the pathology results of the patients. Patients were divided into molecular subtypes of breast cancer according to immunohistochemical markers. The data was statistically evaluated. Results: The Ki67 index and tumor grade increased as they changed from Luminal A to Luminal B, HER2 rich and Triple negative subtypes, respectively. Pectoral muscle invasion was observed to be higher in HER2 subtype compared to other subtypes. In patients with a mass, an increase was observed in the Ki67 index as the mass size increased. Conclusion: Pectoral muscle invasion was higher in HER2 subtype compared to other subtypes. There was no statistically significant difference in molecular subtypes and dynamic breast MRG images compared to morphological findings (breast parenchymal pattern, background parenchymal enhancement, T2 signal, lesion configuration) and kinetic properties. The dynamic breast MRG requires a wider range of randomized studies to predict the molecular subtype with morphological and kinetic properties.