Dudak damak yarıklı ve sağlıklı çocuklarda konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerinde maksiller sinüs hacminin ve patolojilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of maxillary sinus volumes and pathologies in children with and without cleft lip and palate using cone beam computed tomography
- Tez No: 705014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASIM DUMLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dudak damak yarığı, maksiller sinüs hacmi, nazal septum, maksiller sinüs patolojileri, Cleft lip and palate, maxillary sinus volume, nasal septum, maxillary sinus pathologies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı dudak damak yarıklı (DDY) ve sağlıklı çocukların maksiller sinüs (MS) hacim ve patolojilerinin, nazal septum (NS) deviasyonu ile birlikte değerlendirilmesi; MS'de patoloji oluşumunun olası nedenlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi arşivinde konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri bulunan 200 çocuğa (100 DDY, 100 sağlıklı) (5-18 yaş) ait 400 maksiller sinüs değerlendirilmiştir. Çalışma grubu; eşlik eden başka bir sendromu bulunmayan, ortognatik cerrahi operasyon geçirmemiş, travma öyküsü ve kemik metabolizmasını etkileyen bir hastalığı bulunmayan, maksiller sinüsün dış kaynaklı patolojilerinin gözlenmediği çocuklardan oluşturulmuştur. MS septa formasyonu, hacmi ve patolojileri; NS deviasyonu Mimics'te incelenmiştir. İstatistiksel değerlendirmelerde; Student t test, paired sample t testi, Ki-Kare testi, Fisher's Exact Ki-Kare testi, Continuity (Yates) Düzeltmesi, Tek gözlü düzende ki-kare analizi, Mc Nemar testi, lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: DDY grubunda total MS hacmi (21232 mm3) sağlıklı çocuklardan (23763 mm3) daha küçük bulunmuş (p:0,026) ; NS deviasyonuna ve MS patolojisine daha sık rastlanmıştır. Unilateral yarıklı çocuklarda yarık taraf MS hacmi (10768 mm3/11133 mm3) daha küçük bulunmuş (p:0,007), patoloji görülme oranı arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Sonuç: DDY'nin MS hacminde azalmaya, NS deviasyonu ve MS patolojisinde artışa neden olduğu görülmüştür. DDY çocuklarda MS patolojisine zemin hazırlayan faktörler hakkında daha fazla radyolojik ve klinik çalışmaya ihtiyaç olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the maxillary sinus (MS) volume and pathologies, with nasal septum (NS) deviation of children with and without cleft lip and palate (CLP); also to investigate the possible causes of MS pathologies. Material and methods: The CBCT images of 400 MS belongs to 200 (100 CLP, 100 healthy) children (5-18 years old) were evaluated from the computer database of Marmara University, Faculty of Dentistry. Children with other syndrome, maxillofacial trauma, diseases which affect bone metabolism, undergone orthognathic surgery, extrinsic pathologies of the MS were excluded. MS septa formation, volume and pathologies; NS deviation evaluated using Mimics. Cleft types (bi/unilateral) and regions (right-left) in CLP were examined; MS on the cleft side and other side were compared according to volume and pathology. In statistical evaluations; Student t test, paired sample t-test, Chi-Square test, Fisher's Exact Chi-Square test, Continuity (Yates) Correction, Chi-square analysis in one-eyed layout, Mc Nemar test, logistic regression analysis were used. Results: Total MS volume was found smaller in the CLP group (21232 mm3) than in healty children (23763 mm3), (p:0,026). NS deviation and MS pathology were found more frequently in the CLP. In children with unilateral cleft, the MS volume on the cleft side (10768 mm3/11133 mm3) was found smaller. No significant difference was found between incidence of pathology on both sides. Conclusion: It is seen that CLP cause a decrease in MS volume, and an increase in NS deviation and MS pathology. This study showed that there is a need for more radiological and clinical studies on the predisposing factor for MS pathology in children with CLP.