Oral kavite skuamöz hücreli karsinomlarında invazyon paternlerinin prognozla ilişkisi
The prognostic impact of invasion patterns in squamous cell carcinomas of oral cavity
  1. Tez No: 705015
  2. Yazar: TOROS TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ AYDIN İŞİSAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Oral kavite skuamöz hücreli karsinomu, en kötü invazyon paterni, tümör tomurcuklanması, hücre grup büyüklüğü, Oral cavity squamous cell carcinoma, worst patern of invasion, tumour budding, cell nest size
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmamızda oral kavite SHK olgularında histopatolojik en kötü invazyon paterni (WPOI) ve tümör tomurcuklanmasının diğer histopatolojik parametreler, klinik veriler (rekürrens, lenf nodu ve uzak metastaz) ve genel sağkalım ile karşılaştırılması, bu verilerin literatürdeki verilerle birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde yer alan, 2005-2021 yılları arasında eksizyonel biopsi ile tanı alan ve klinik bilgisi bulunan dudak ve oral kavite yerleşimli SHK olguları çalışmaya alındı. En kötü invazyon paterni (WPOI), tümör tomurcuklanması, hücre grup büyüklüğü, stromal ve epitelyal lenfosit infiltrasyonu, tümör stroma oranı, stromada desmoplastik reaksiyon tipi, tomurcuk-invazyon derinliği skoru ve stromal kategorizasyon skoru yanı sıra klasik histopatolojik parametreler hematoksilen-eozin boyalı kesitlerde değerlendirildi. Elde edilen veriler, klinik veriler ve genel sağkalım ile karşılaştırıldı, ayrıca dudak ve oral kavite SHK'larının invazyon paternleri ve diğer histopatolojik özellikleri birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Sağkalım oranları ve invazyon paterni ile ilgili histopatolojik paremetrelerin istatistiksel olarak anlamlı fark göstermesi nedeniyle dudak ve oral kavite tümörleri ayrı gruplar olarak değerlendirildi. Dudak ve oral kavite SHK'larında 5 ve üzeri tümör tomurcuklanması, tek hücre invazyonu, düşük stromal ve epitelyal lenfosit infiltrasyonu olan olgularda istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük genel sağkalım saptandı. Ayrıca dudak tümörlerinde stromadan zengin tümörler ve immatür stroma içeren tümörler de düşük genel sağkalım ile ilişkili bulundu. Her iki lokalizasyon için ayrı ayrı yapılan sağkalım analizlerinde WPOI ile genel sağkalım arasında ilişki saptanmamıştır. Ancak WPOI 4 ve 5 lenf nodu metastaz durumu açısından karşılaştırıldığında WPOI 5'in istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha çok lenf nodu metastazı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Sonuçlar: Tümör tomurcuklanması, hücre grup büyüklüğü, stromal ve epitelyal lenfosit infiltrasyonunun dudak ve oral kavite SHK'sı patoloji raporlarında belirtilmesinin uygun olabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak bu sonuçların daha geniş ve daha uzun izlem süreli çalışma grubu içeren yayınlar ve meta-analizler ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the histopathological worst pattern of invasion (WPOI) and tumor budding with other histopathological parameters, clinical data (recurrence, lymph node and distant metastasis) and overall survival in patients with oral cavity squamous cell carcinoma and evaluate these results with the data in the literature. Material and Methods: A total of 132 oral cavity and lip squamous cell carcinoma cases diagnosed between 2005 and 2021 with excisional biopsy selected for evaluation. Worst pattern of invasion (WPOI), tumor budding, cell nest size, stromal and epithelial lymphocyte infiltration, tumor stroma ratio, desmoplastic reaction type in the stroma, budding-depth of invasion score and stromal categorization score as well as classical histopathological parameters were evaluated on hematoxylin-eosin stained sections. Our results were compared with clinical data and overall survival. Also the invasion patterns and other histopathological features of lip and oral cavity SCCs were compared with each other. Results: Lip and oral cavity tumors were evaluated separately, since the survival rates and histopathological parameters related to the invasion pattern are different statistically in these tumor groups. Statistically significant worse overall survival was found in cases with 5 or more tumor budding, single cell invasion, low stromal and epithelial lymphocyte infiltration in lip and oral cavity SCCs. In addition, stroma rich tumors and tumors with immature stroma were also associated with worse overall survival in lip SCCs. While no correlation was found between WPOI and overall survival in the survival analyzes in both localizations, comparison between WPOI 4 and 5 was found to be associated with lymph node metastasis in oral cavity tumors. Conclusion: Our findings suggest that tumor budding, cell group size, stromal and epithelial lymphocyte infiltration might be included in the pathology reports of lip and oral cavity SCCs. However, these results need to be supported by studies that had larger cohorts with longer follow-up and meta-analyses.