Dünyadaki aşılama konulu kamu politikalarının karşılaştırmalı analizi: COVID-19 örneği
Comparative analysis of public policies on vaccination in the world: The COVID-19 example
  1. Tez No: 705024
  2. Yazar: HASRET SEMERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Health, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikaları Analizi, Karşılaştırmalı Kamu Politikası, Sağlık Politikaları, Aşılama Politikası, COVID-19, Public Policy Analysis, Comparative Public Policy, Health Policies, Vaccination Policy, COVID-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmada, dünyadaki aşılama konulu kamu politikalarının karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı aşılama politikalarından çıkarılacak dersler yardımıyla gelecekte benzer politikaların daha etkin yürütülmesini sağlamaya katkılar sunmaktır. Bu kapsamda, öncelikle kamu politikalarına yönelik ayrıntılı bir kavramsal çerçeve sunulmuş, ardından aşı uygulamalarının tarihçesi, aşılama politikalarının tasarımı ile uygulama ve değerlendirme aşamalarından bahsedilmiştir. Özellikle, toplumu korumak, aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek ve hastalıktan kaynaklanan ölüm oranlarını en aza indirebilmek amacıyla birçok aşı politikası geliştirilmiştir. Bu nedenle çalışmada tarih boyunca ortaya çıkan salgın hastalıkları kontrol altına alabilmek amacıyla geliştirilen ve rutin bağışıklama programlarına kaydedilen aşıların, aşılama politikaları kapsamında incelenmesi yapılarak COVID-19 (Yeni Koronavirüs Hastalığı) aşılama politikaları bağlamında bir karşılaştırmalı analiz sunulmuş ve bu karşılaştırmalı analiz doğrultusunda gelecekte tasarlanıp uygulanacak aşılama politikaları için somut politika önerileri geliştirilmiştir. Bu tez hem Türkiye'de yeni bir akademik çalışma alanı olan kamu politikaları dalına hem de oldukça eski bir tarihe dayanan aşılama politikalarına katkı sunmayı hedeflemiştir. Ayrıca genel olarak tıp alanının inceleme konusu olan aşılama politikalarına kamu politikası açısından da bir bakış sunularak bu politikaların çokdisiplinli bir bakış açısıyla ele alınması hedeflenmiştir. Özellikle yapılan incelemeler ve bulgular neticesinde sunulan önerilerin, gelecek dönem aşılama politikalarının daha etkin yürütülmesi adına katkılar sunacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a comparative analysis of public policies on vaccination in the world has been made. The main purpose of the study is to contribute to the more effective implementation of similar policies in the future with the help of lessons learned from these vaccination policies. In this context, firstly, a detailed conceptual framework for public policies was presented, and then the history of vaccination practices, the design of vaccination policies, and the implementation and evaluation stages were mentioned. Especially many vaccination policies have been developed in the past in order to protect the society, prevent the emergence of diseases preventable via vaccines, and minimize the mortality rates caused by the disease. For this reason, in this study, a comparative analysis was presented in the context of COVID-19 (Novel Coronavirus Disease) vaccination policies by examining the vaccines developed in order to control the epidemic diseases that have emerged throughout history. In line with this comparative analysis, concrete policy recommendations have been developed for vaccination policies to be designed and implemented in the future. This thesis aimed to contribute both to public policies, which is a new academic field of study in Turkey, and vaccination policies, which has a long history. In addition, the objective is to make vaccination policies a multi-disciplinary area of research, which has mostly been a subject of the field of medicine in general, by providing an public policy analysis of the topic. It has been considered that the recommendations to be presented as a result of the examinations and findings will contribute to the more effective implementation of future vaccination policies.