Romantı̇k ı̇lı̇şkı̇lerde akılcı olmayan ı̇nançlar ve flört şı̇ddetı̇ne yönelı̇k tutum arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇nı̇n ı̇ncelenmesı̇
Investigation of the relationship between irrational beliefs in romantic relationships and attitudes to dating violence
- Tez No: 705037
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER ÇUHADAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançları, Flört Şiddeti, Irrational beliefs of individuals in romantic relationships, dating violence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişki yaşayan bireylerin akılcı olmayan inançları ile flört şiddetine yönelik tutum arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Belirtilen değişkenlerin, ilişkili olabileceği düşünülen, cinsiyet, sınıf düzeyi, flört ilişki durumu, gelir düzeyi, öğrenim gördüğü fakülteye, flört ilişkisinde şiddete maruz kalma, anne-baba şiddetine maruz kalmaya gibi demografik özelliklere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek de araştırmanın amaçları arasındadır. Çalışmanın araştırma grubunu İstanbul Maltepe Üniversitesinde 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 442 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılar“Basit Seçkisiz Örnekleme Yöntemi”ile belirlenmiş ve gönüllülük esasına göre katılım sağlanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği (RAİNÖ)”,“Flört Şiddeti Tutum Ölçeği (FŞTÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25 paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın temel değişkenlerinin aralarındaki ilişkiyi ölçmek etmek için“Spearman Korelasyon Analizi”kullanılmıştır. Araştırmada ayrıca, normal dağılım gösteren verilere parametrik olan“Bağımsız Gruplar t testi”ve“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”, normal dağılım göstermeyen verilere parametrik olmayan“Kruskal Wallis H”ve“Mann Whitney U”analiz yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda,“Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği (RAİNÖ)”ölçeğinin toplam puanı ile“Flört Şiddeti Tutum Ölçeği (FŞTÖ)”ölçeğinin toplam puanı arasındaki ilişkiye bakıldığında; orta düzeyde, negatif yönlü ve anlamı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Bir başka ifadeyle, romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar puanlarının artması, flört şiddetine yönelik tutum puanlarının azaldığını göstermektedir. Dolayısıyla FŞTÖ ölçeğinde FŞTÖ puanlarının azalması, flört şiddetine yönelik tutumu arttırdığı bilinmektedir. Sonuç olarak romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançların artması, flört şiddetine yönelik tutumu arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the irrational beliefs of individuals in romantic relationships and their attitude towards dating violence. It is also one of the motivations of this study to determine whether the specified variables differ significantly according to demographic characteristics such as gender, class, relationship status, income, education, exposure to violence in a dating relationship, and exposure to parental violence. The research group of the study is consisted of 442 students studying at Istanbul Maltepe University between the 2019-2020 academic years. Participants were determined by the“Simple Random Sampling Method”and participation was voluntary. In the research,“Personal Information Form”,“Irrational Beliefs in Romantic Relationships (RAİNÖ)”,“Dating Violence Attitude Scale (FŞTÖ)”were used as data collection tools. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25 package program was also used to analyze the data.“Spearman Correlation Analysis”was used to measure the relationship among the main variables of the study. Parametric“Independent Groups t-test”and“One-Way Analysis of Variance (ANOVA)”were applied to the data with normal distribution, and non-parametric Kruskal Wallis H and Mann Whitney U analysis methods were applied to the data which did not show an example of normal distribution. As a result of the research, when the relationship between the total score of the“Irrational Beliefs in Romantic Relationships Scale (RAINO)”scale and the total score of the“Dating Violence Attitude Scale (FSTO)”scale is examined; It has been revealed that there is a moderate, negative and meaningful relationship. In other words, the increase in the scores of irrational beliefs in romantic relationships indicates that the scores of attitude towards dating violence decrease. Therefore, it is known that decreasing FSTO scores in the FSTO scale increases the attitude towards dating violence. As a result, the increase in irrational beliefs in romantic relationships increases the attitude towards dating violence.