Milli Mücadele Dönemi'nde Kılıç Ali Bey
Kiliç Ali Bey in the period of National Struggle
  1. Tez No: 705042
  2. Yazar: VACİT SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Biography, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Kılıç Ali, Maraş-Antep, Yozgat Ayaklanması, Kuva-yı Milliye, Ankara İstiklâl Mahkemesi, Kılıç Ali, Maraş-Antep, Yozgat Uprising, National Forces (Kuva-yı Milliye), Ankara Independence Court
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Kılıç Ali (Ali Kılıç), 1890 yılında İstanbul'da doğmuş, 1906 yılında İstanbul Gedikli Küçük Zabit Mektebinden mezun olmuştur. 1909'da teğmenliğe yükselen Kılıç Ali, Medine ve civarında Hicaz Demiryolu muhafızı olarak da görev yapmıştır. Kılıç Ali, daha sonra Balkan Savaşlarına katılmıştır. I. Dünya Savaşı'nda, subay olarak görev yapmış, Çanakkale Savaşlarında bacağından yaralanıp Çanakkale Gazisi olmuştur. 1915' de üsteğmenliğe yükselen Kılıç Ali, daha sonra Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa'nın yaveri olarak Bakü'ye gitmiş, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin mağlup olması üzerine İstanbul'a dönmüştür. 1918 yılında yüzbaşı rütbesi alan Kılıç Ali, aynı yıl I. Sınıf Harp Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Kılıç Ali, 1919'da askerlikten istifa etmiş Kafkasya'ya Enver Paşa'nın yanına gitmeye karar vermiştir. Ancak Celal Bayar'ın yönlendirmesi ile bu düşünceden vazgeçip Sivas'ta bulunan Mustafa Kemal Paşa'yla birlikte Milli Mücadele saflarına katılmıştır. Milli Mücadele'de Maraş-Antep Kuva-yı Milliye Komutanlığı görevini başarıyla yapan Kılıç Ali, buradaki görevine devam ederken Ankara'dan gelen emir üzerine Yozgat Livası Sıkıyönetim Amiri olarak Yozgat Ayaklanması'nı bastırmak amacıyla buraya geçmiştir. Kılıç Ali, Milli Mücadele'den sonra Kırmızı- Yeşil Şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 1920 yılından 1939 yılına kadar olan dönemde Gaziantep Milletvekili olarak Mecliste yer alan Kılıç Ali, I. ve II. Dönem Ankara İstiklâl Mahkemelerinde üye sıfatıyla görev yapmıştır. Kılıç Ali, 1950'li yılların başında hatıralarını kaleme almış 1971 yılında ise hayata gözlerini yummuştur.
Özet (Çeviri)
Kılıç Ali (Ali Kılıç) was born in Istanbul in 1890 and graduated from Istanbul Gedikli Junior Officers School in 1906. Kılıç Ali, who rose to the rank of lieutenant in 1909, also served as the Hejaz Railway guard in Medina and its surroundings. Kılıç Ali later participated in the Balkan Wars. He served as an officer in World War I, injured in the leg during the Çanakkale Wars and became a Çanakkale Veteran. Kılıç Ali, who was promoted to the rank of first lieutenant in 1915, later went to Baku as an aide to Nuri Pasha, the Commander of the Caucasian Islamic Army, and returned to Istanbul after the defeat of the Ottoman Empire in the First World War. Kılıç Ali, who received the rank of captain in 1918, was rewarded with the 1st Class Order of War in the same year. Kılıç Ali resigned from the military in 1919 and decided to go to the Caucasus to Enver Pasha. However, with the guidance of Celal Bayar, he abandoned this idea and joined the ranks of the National Struggle with Mustafa Kemal Pasha in Sivas. Kılıç Ali, who successfully served as the Commander of the Maraş-Antep Kuva-yı Milliye during the National Struggle, went there to suppress the Yozgat Uprising as the Chief of Martial Law of Yozgat Liva upon the order from Ankara while continuing his duty here. Kılıç Ali was awarded with the Red-Green Striped Medal of Independence after the National Struggle. Kılıç Ali, who was in the Assembly as a Gaziantep Deputy in the period from 1920 to 1939, served as a member of the Ankara Independence Courts in the first and second terms. Kılıç Ali wrote his memoirs in the early 1950s and passed away in 1971.