Meningiomlarda dijital imaj analizi (Semikantitatif imaj analiz programı) ile saptanan Ki-67 proliferasyon indeksinin ve tümör derecesinin mr görüntülemede ADC değeri ile korelasyonu
Correlation of Ki-67 proliferation index detected by digital image analysis (Semiquantitative image analysis program) and tumor grade with ADC values in meningiomas
  1. Tez No: 705074
  2. Yazar: HANİFE ERSAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜL HATİPOĞLU ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Pathology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ADC, difüzyon, dijital imaj analizi, meningiom, MRG, ADC, diffusion, digital image analysis, meningioma, MRI
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Meningiomlarda Ki-67 proliferasyon indeksi, tümörün derecesi ile birlikte prognoz açısından en önemli faktördür. Bu çalışma; Ki-67 proliferasyon indeksi ve tümör derecesinin Manyetik Rezonans görüntülemede DAG sekansı ile ilişkisini araştırarak kötü prognoz sergileyebilecek meningiomları radyolojik olarak tanıyabilmeyi hedeflemektedir. Yöntem: Mart 2019-Şubat 2021 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesinde meningiom öntanısı ile opere olup histopatolojik tanısı meningiom gelen 68 hasta dahil edildi. Bu hastalardan 7 tanesinin preoperatif radyolojik görüntüleri dışmerkezde çekilmiş olup bu görüntülere e-nabız üzerinden ulaşıldı. 68 hastanın tamamında Ki-67 proliferasyon indeksi histopatolojik olarak ölçülmüştü. Lezyon T1, T2, kontrastlı T1, ADC ve DAG görüntülerde incelenerek, lezyonun solid kısmına denk gelecek şekilde DAG sekansında ölçümler alındı. Ayrıca karşı hemisferde normal görünümlü beyaz cevherden kontrol ADC ölçümleri alındı. Kistik-nekrotik alanlardan sakınmak adına ROI el ile ayarlandı. Neoplastik dokunun ADC oranı(ADCmeningiom/ADCnormal görünen beyaz cevher) her hasta için hesaplandı. ROC analizi ile düşük dereceli ve yüksek dereceli lezyon ayrımı için eşik ADC değeri hesaplandı. Düşük ve yüksek dereceli tümörlerde Ki-67 proliferasyon indeksi değerleri ile ADC değerlerinin korelasyonu araştırıldı. Bulgular: Düşük dereceli meningiomlar için ADCoranı 1,10±0,17, yüksek dereceli meningiomlar için ADCoranı 0,99±0,16 olarak ölçülmüş olup histopatolojik olarak DSÖ derece I meningiomların ADCoranları ile derece II meningiomların ADCoranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı(p=0,076). Elimizde çalışmaya dahil edecek derece III meningiom olgusu yoktu. ADCoran(lezyon/kontralateral beyaz cevher) değerleri ile Ki-67 proliferasyon indeksi karşılaştırıldığında aralarında korelasyon bulunamadı(r=-0,08; p=0,51). Lezyonların derecelerine göre Kİ-67 proliferasyon indeksi dağılımı incelendiğinde; fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu(DSÖ derece I meningiomlarda 4,78±4,00 ve derece II meningiomlarda10,29±8,28, p=0,022). Sonuç: Çalışmamıza göre yüksek ve düşük dereceli meningiomların ADC değerleri arasında anlamlı farklılık bulunamamış olup ADC ölçümleri; tedavi planlamasında güvenilir değildir.
Özet (Çeviri)
Correlation of Ki-67 Proliferation Index Detected By Digital Image Analysis (Semiquantitative Image Analysis Program) and Tumor Grade with ADC Values in Meningiomas Aim: Ki-67 proliferation index in meningiomas is the most important histopathological factor with the grade of the tumor. This study aims to investigate the relationship of Ki-67 and tumor grade with DWI measurements in Magnetic Resonance imaging preoperatively. Methods: Pre-operative DWI and T2 weighted images of 68 patients (including 41 females, 27 males) who underwent surgery at the Ankara Bilkent City Hospital and affected by a histopathologically proven intracranial meningioma were retrospectively reviewed.Among them, there are only 7 patients who have preoperative radiologic images taken at different imaging centers. These images were obtained from the national health record system (e-nabiz). ADC values of tumors were noted. Control ADC values were also obtained from normal appearing white matter on the contralateral normal brain tissue. The ROI was placed manually to avoid cystic-necrotic areas. ADC ratio(ADCmeningioma/ADCcontralateral normal appearing white matter) of the neoplastic tissue (avoiding calcifications and cystic or necrotic parts) were measured for each patient. Ki-67 proliferation index was measured histopathologically in all 68 patients. The threshold ADC value was calculated by using ROC analysis for low and high grade lesions. Ki-67 proliferation index values were compared in low and high grade lesions. The correlation of Ki-67 proliferation index and ADC values was researched. Results: ADCratio for grade I tumors calculated as 1,10±0,17 and for grade II tumors calculated as 0,99±0,16 and this difference was non found statistically significant(p=0,076). We did not have any grade III meningioma lesion to include the study. When ADCratios (lesion/contralateral white matter) were compared with Ki-67 proliferation index, no correlation was found between them (r=-0.08; p=0.51). There was a significant positive correlation between grading and Ki-67 proliferation index (for grade I tumors 4,78±4,00 and grade II tumors 10,29±8,28, p=0,022). Conclusions: According to our study, ADC measurements are not reliable in showing the histopathological nature of meningiomas and should not guide treatment planning.