Meningiomlarda histopatolojik gruplandırma ve S-100 protein pozitifliği
  1. Tez No: 138699
  2. Yazar: ESİN ATİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. ENGİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Meningioma, Melanin, S-100, Hemosiderin. 31
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı laboratuarında i 995-1998 yılları arasında meningioma tanısı almış olan olgular retrospektif olarak incelendi. 25 meningioma olgusu yeniden Dünya Sağlık örgütü 1993 sınıflandırmasına göre histopatolojik olarak gruplandınldı. S- 100, Fontana Masson ve Perl's Prussian blue reaksiyonu uygulanarak mevcut meningiomlarda melanin pigmenti ve melanotik hücreler araştırıldı 25 meningiornun sıklık sırasına göre 12 'si (%48) transizyonel, 4'ü (%16) fibroblastic 4'ü (%16) psammomatöz, 3'ü (%12) meningotelyomatöz, l'i (%4) anjiyomatöz, l'i (%4) malign meningioma olarak izlendi. Mevcut meningioma olgularında melanin pigmentine veya melanositik hücrelere rastlanmadı. S- 100 uygulanan 19 meningiomanın 15'i pozitif boyanma gösterdi, bunların da 9'u kuvvetli pozitifti. Bölümümüzde meningioma olgularında histopatolojik tiplendirme ilk kez bu çalışma ile ortaya konmuş ve Türkiyede meningioma olgularında melanin pigmentasyonu ilk kez bu çalışmada araştırılmıştır. Meningiomlarda alt gamlandırmanın ve melanin pigmenti içerip içermeyişinin tedavi ve prognoz açısından faydalı olacağı kanısındayız. Anahtar Kelime: Meningioma, Melanin, S-100, Hemosiderin 30
Özet (Çeviri)
SUMMARY Meningioma cases diagnosed during a three year period at the Pathology Department of înönü University Medical School were assessed retrospectively.Tuwenty -five meningiomas were classified histopathologically according to WHO Î993) criteria Melanin pigmentation and melanocytic cells in meningioma were searched by S-100, Fontana Masson and Perl's reactions. Meningiomas were classified as 12 (48 %)transitional, 4 (16 %) fibroblastic, 4 (16 %) psammomatous, 3 (12 %) meningoteliomatous, 1 (4 %) angioblastic, 1 (4 %) malignant meningioma. Melanin pigmentation or melanocytic cells were not found in the present meningioma cases. S-100 staning yielded positive staining in 15 cases of 19 meningiomas, 9 being strongly positive. Histopathologic^ classification in meningiomas was made for the first time at our department. In addition, melanin pigmentation and melanocytic cells in meningiomas were investigated in this study for the first time in Turkey. We conclude that subclassification and presence of melanin pigment in meningiomas will be useful for the treatment and prognosis.