COVID-19 pandemi sürecinde sosyal medya: Twitter üzerinde kriz iletişimi ve yönetimi
Social media in the COVID-19 pandemic process: Crisis communication and management on Twitter
  1. Tez No: 705189
  2. Yazar: BURAK DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Corona virüs, kriz iletişimi, sosyal medya, Twitter, kriz haberciliği, Corona virus, crisis communication, social media, Twitter, crisis reporting
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
2019 yılının Aralık ayında Çin'in Hubei bölgesinin Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüs kısa zamanda tüm dünyaya yayılarak bir pandemi haline dönüşmüştür. DSÖ kriz yönetim ilkeleri baz alınarak ülkeler de belirledikleri kriz yönetim süreç politikalarını devreye almıştır. Üzerinden yaklaşık iki yıl geçmiş olmasına rağmen sosyo-ekonomik ve sosyo-politik etkileri devam eden pandemi süreci, insanları, toplumları olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir. Devletler, dinamik olarak kriz yönetimlerini geliştirmekte ve halkla özellikle yeni medya üzerinden iletişim kurmaktadırlar. Çalışma, Türkiye genelinde Corona virüs süreci ile gelişen kriz ortamının siyasi iktidara bağlı kamu ve kamu kuruluşları eliyle nasıl yönetildiğine dair toplumda oluşan yargıya odaklanmıştır. Özellikle pandemi sürecinde devlet kurumları ve erkleri tarafından resmi platform olarak kullanılan Twitter, dönemin en fazla tercih edilen sosyal medya platformu olmuştur. Bu nedenle ülkemiz açısından kriz yönetim sürecinin nasıl yönetildiğine dair yargının cevabı Twitter kullanıcılarına yönelik gerçekleştirilen anket ile aranmıştır. Ayrıca bu çalışma sağlık bilimi açısından kriz yönetimini, kriz iletişimini ve kriz habercilik kavramlarını derinlemesine incelemiştir. Konular yeni medya açısından da ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Bununla birlikte önceki dönemlere ait pandemi süreçleri irdelenmiş, nihai bölümde konuya ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Corona virus, which emerged in Wuhan, China's Hubei region in December 2019, spread to the whole world in a short time and turned into a pandemic. Based on the WHO crisis management principles, countries have also put into effect the crisis management process policies they have determined. Despite the past two years, the pandemic process, whose socio-economic and socio-political effects continue, continues to affect people and societies negatively. States are dynamically developing crisis management and communicating with the public, especially through the new media. The study focuses on the judgment formed in the society on how the crisis environment developed by the Corona virus process throughout Turkey is managed by the public and public institutions affiliated with the political power. Twitter, which has been used as an official platform by government institutions and powers, especially during the pandemic process, has been the most preferred social media platform of the period. For this reason, the answer to the judgment on how the crisis management process is managed in terms of our country has been sought with a survey conducted for Twitter users. In addition, this study examines the concepts of crisis management, crisis communication and crisis journalism in terms of health science. The issues were also discussed and evaluated in terms of new media. In addition, the pandemic processes of the previous periods were examined, and in the final section, suggestions on the subject were given.