60-72 aylık çocukların görsel algı düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the visual perception levels and problem solving skills in 60-72 months old children
  1. Tez No: 705200
  2. Yazar: ZEYNEP ALPTEKİN ÇITAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, görsel algı, problem çözme, okul öncesi lacaktır, Perception, visual perception, problem solving, preschool
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
daha sonra dolduruAmaç: Araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların görsel algıları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı tam gün eğitim veren anaokullarına devam eden 60-72 aylık 106 çocuk oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; "Demografik Bilgi Formu PÇBÖ ve FGAT kullanılmıştır. Verilerin analizinde; Bağımsız Gruplar T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Testi, Basit Doğrusal Regresyon kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma grubundaki çocukların FGAT toplam puanlarında anne yaşı, anne-baba eğitim düzeyi ve gelir seviyesi değişkenlerinde farklılık oluşturduğu, FGAT alt boyutlarında ise; cinsiyet değişkeninde GMK kızların lehine, okula devam süresi değişkeninde ŞZA, baba yaşı değişkeninde GMK, ŞZA ve MİA değişkenlerinde farklılık oluşturduğu saptanmıştır (p0.05). Çocukların okula devam süresi, anne-baba eğitim düzeyi ve gelir seviyesi değişkenlerinde; farklılık olduğu saptanmıştır (p0.05). Çocukların görsel algı düzeyleri ve problem çözme becerileri arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çocukların görsel algı becerilerinde anne yaşı, anne-baba eğitim düzeyi ve gelir seviyesi değişkenlerinin, problem çözme becerilerinde; okula devam süresi anne-baba eğitim düzeyi ve gelir seviyesi değişkenlerinin farklılık gösterdiği saptanmıştır. Çocukların problem çözme becerileri puanı arttıkça, görsel algı testi puanlarının arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between visual perception and problem solving skills of children attending pre-school education institutions. Materials and Methods: The study group of the research consists of 106 children aged 60-72 months who attend full-time kindergartens affiliated to the Antalya Provincial Directorate of National Education. As a data collection tool; The Demographic Information Form PSSS and FVPT were used. In the analysis of data; Independent Groups T-Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Test, Simple Linear Regression were used. Results: It was found that there was a difference in the FVPT total scores of the children in the study group in the variables of maternal age, parental education level and income level. In FVPT sub-dimensions; In the gender variable, we found EMC to be in favor of girls. It was determined that there was a difference in the variables of SGS in the duration of school attendance, and in the variables of EMC, SGS and PSR in the father's age variable(p0.05). In the variables of children's school attendance, parental education level and income level; It was determined that there was a difference (p0.05). It was determined that there was a low, positive and significant relationship between children's visual perception levels and problem solving skills. Conclusion: In children's visual perception skills, the variables of maternal age, parental education level and income level, in problem solving skills; it was determined that the variables of school attendance duration, parent education level and income level differ. It can be said that as the children's problem solving skills score increases, their visual perception test scores increase.