Öğretmenlerin finansal tutumlarının davranışsal finans çerçevesinde incelenmesi
Examination of teachers' financial attitudes within the framework of behavioral finance
- Tez No: 705265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Behavioral Finance, Financial Attitude, Teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günlük yaşamda yapılan yatırımların büyük bir çoğunluğu profesyonel olmayan bireysel yatırımcılar tarafından gerçekleştirilir. Ev, arsa, araç almak gibi davranışların yanında vadeli mevduat, altın, döviz, hisse senedi, kripto para alımı gibi farklı enstrümanların da kullanıldığı yatırım portföyünde, bireysel yatırımcılar genellikle kişisel bilgi ve deneyimlerine güvenerek yatırım kararı verirler. Burada bireysel yatırımcıların göz ardı ettiği durum, yatırım kararının bilgi ve deneyim çerçevesinde yapılması gerekliliğidir. Bu gerekliliğin yerine getirilmediği durumlarda ise pişmanlık ve kayıplar kaçınılmaz hale gelir. Son yıllarda popüler bir konu haline gelen finansal okuryazarlık temelde bireysel yatırımcıların yatırım kararlarında bilinçli ve sistematik hareket etmesini amaçlamaktadır. Karar verme ya da bir konu hakkında fikir danışma gibi nedenlerle öğretmenler, toplumumuzda rol model olma özelliği göstermektedir. Bu çerçeveden bakıldığında öğretmenler de diğer kişiler gibi finansal kararlar almakta ve aldığı bu kararları gerek okulda öğrencilere gerekse toplum içerisindeki kişilere anlatmaktadır. Bu noktada mevcut bilgilerini diğer kişilere aktardığı için öğretmenlerde geliştirilebilecek bir tutum, toplumun diğer kesimlerini de etkilemektedir. Bu nedenle bu çalışmada öğretmenlerin mevcut finansal tutumları davranışsal finans çerçevesinde incelenmiş, analiz sonuçlarına göre önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın evrenini, Türkiye genelindeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel kurumlarda görev yapan eğitimciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi kapsamında 517 öğretmene ait veriden yararlanılmıştır. Veriler betimsel istatistikler çapraz testler, Ki-Kare testi, t-testi, ANOVA ve Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin finansal kararlarında bazı davranışsal eğilimlerin etkili olduğu görülmektedir. Bunun yanında tercih edilen finansal yatırım araçları da cinsiyete, finansal eğitim alma durumuna, meslekte çalışma süresine göre farklılıklar göstermektedir. Öğretmenlerin finansal eğitim almasının davranışsal finans eğilimlerini azaltıp rasyonel kararlar almasını sağlayacağı ve gerek kendisinin gerek çevresindeki diğer kişilerin finansal karalarını olumlu etkileyeceği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimler: Davranışsal Finans, Finansal Tutum, Öğretmen
Özet (Çeviri)
The vast majority of investments made in daily life are made by non-professional individual investors. In the investment portfolio, where different instruments such as time deposits, gold, foreign exchange, stocks, and crypto money purchases are used in addition to behaviors such as buying a house, land, and vehicle, individual investors usually make investment decisions by relying on their personal knowledge and experience. Here, the situation that individual investors ignore is the necessity of making the investment decision within the framework of knowledge and experience. In cases where this requirement is not fulfilled, regrets and losses become inevitable. Financial literacy, which has become a popular topic in recent years, basically aims to make individual investors act consciously and systematically in their investment decisions. Teachers are role models in our society for reasons such as making decisions or consulting on a subject. From this perspective, teachers also make financial decisions like other people and explain these decisions to both students at school and people in the community. At this point, an attitude that can be developed in teachers because they transfer their current knowledge to other people also affects other segments of the society. Therefore, in this study, teachers' current financial attitudes were examined within the framework of behavioral finance, and suggestions were made according to the results of the analysis. The universe of the research consists of educators working in public and private institutions affiliated to the Ministry of National Education throughout Turkey. Data of 517 teachers were used in the sample of the study. Data were analyzed by descriptive statistics cross-tests, Chi-Square test, t-test, ANOVA, and Pearson Product-Moment correlation analysis. As a result of the research, it is seen that some behavioral tendencies are effective in the financial decisions of teachers. In addition, the preferred financial investment instruments also differ according to gender, financial education status, and length of work in the profession. It has been concluded that the financial education of teachers will reduce behavioral finance tendencies and enable them to make rational decisions and will positively affect the financial profits of both themselves and others around them.