Majör abdominal cerrahi geçiren hastalarda akut böbrek hasarının prediktif biyobelirteci olan nötrofil gelatinaz ilişkili lipokalinin (NGAL) rolü
The role of neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) as A predictive biomarker of acute kidney injury in patients undergoing major abdominal surgery
- Tez No: 705284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENİYYE ÜLGEN ZENGİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİHA ORHON ERGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Majör abdominal cerrahi, akut böbrek hasarı, plasma NGAL, kreatinin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı majör abdominal cerrahi geçiren 60 hastada plasma NGAL değerinin kreatinin değerinden daha erken dönemde akut böbrek hasarının geliştiğini belirlemesini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Etik kurul onayı alınan, 18-65 yaş arası, ASA I-III, majör abdominal cerrahi geçiren 60 hasta seçildi. Preoperatif, postoperatif 24. ve 48.saatte lökosit, kreatinin; İntraoperatif 0.saat, postoperatif 6. Ve 24. saatte plasma NGAL; İntraoperatif 0. saat, postoperatif 24. ve 48.saatte laktat değerlerine bakıldı, postoperatif 24. ve 48.saatlerde saatlik idrar çıkışları değerlendirildi. Bulgular: 60 hastadan 9'unda (%15) plasma NGAL seviyesi postoperatif 6.saatte yükselmiş olsada, kreatinin değerleri postoperatif 48.saatte artmış oldu, postoperatif saatlik idrar çıkışları 0,5 cc/kg altına düşmüş oldu. Böylece, gelişen ABH erken dönemde tespit edilmiş oldu. Lökosıt ve laktat değerlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: Majör abdominal cerrahi geçiren hastalarda plasma NGAL'in, akut böbrek hasarının en erken prediktif biyobelirteci olduğu kanıtlanmıştır. Postoperatif 2 aylık takip süresinde hastalarda RRT veya ölüm insidansı saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of the study is to investigate the development of acute kidney injury in 60 patients undergoing major abdominal surgery with the earlier determination of plasma NGAL rise in comparison with the creatinine value. Material and Method: After obtaining ethics committe approval, 60 patients aged between 18-65 undergoing major abdominal surgery were selected for the investigation. Preoperative, postoperative 24th and 48th hours leukocytes, creatinine levels; Intraoperative 0.th, postoperative 24th and 48th hours plasma NGAL levels; Intraoperative 0th, postoperative 24th and 48th hours lactate levels; Postoperative 24th and 48th hours urine output level were evaluated. Results: In nine patients out of sixty (15%) plasma NGAL levels increased at the 6th hour postoperativly, however increased creatinine values and decreased urine output level below 0,5 cc/kg were observed at the 48th hour postoperatively. Thus AKI development was detected at an early stage. The change in leukocyte and lactate values was not statistically significant. Conclusion: Plasma NGAL was proven to be the ealier predictive biomarker of acute kidney injury in patients undergoing major abdominal surgery. Postoperative two months follow-up period revealed no incidence of RRT or death in patients. Keyword: Major abdominal surgery, Acute kidney injury, plasma NGAL, Creatinine.