Tam ilmihâl Seâdet-i Ebediyye'deki hadislerin tahric ve değerlendirilmesi
The source value of hadiths which mentioned in tam ilmihâl Seâdet-i Ebediyye
- Tez No: 705343
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Işık, Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye, Hadis, Tahric, İsnad, Vehhâbî, Işık, Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye, Hadith, Takhrij, Isnad, Wahhabi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 401
Özet
Hüseyin Hilmi Işık (1911-2001) yirminci asrın önde gelen önemli simalarından birisidir. Emekli albay öğretmen, kimyager, eczacı ve Seyyid Abdülhakim Arvâsî (Üçışık) ve oğlu Ahmed Mekkî Üçışık'tan İslami ilimleri okumuş icazetli değerli bir ilim adamıdır. 1956 yılında kitap neşriyatına başlamış, 1960'da emekliliğe ayrıldıktan sonra çalışmalarına hız vermiştir. Vefatına kadar bu hizmetine devam eden Hüseyin Hilmi Işık'ın, yayın hayatının ilk numune-i imtisâli olan 1963'te üç kısmını bir araya getirip telif etmiş olduğu eserinin adı Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye'dir. Bu saikten hareketle bu tez çalışmasının gayesi de Hüseyin Hilmi Işık tarafından telif edilen Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye'deki hadislerin tahric ve değerlendirmesini yapmaktır. Tespit edebildiğimiz kadarıyla eser içerindeki toplam hadis sayısı mükerreriyle beraber 664 tekrarı çıkıldığında 607'dir. Tahric ve değerlendirilmesi yapılan hadislerin 3/2'sini sahih, hasen ve zayıf hükmü bakımından hadisler oluştururken 3/1'ini de çok zayıf, mevzu, isnadsız ve kaynağına ulaşılamayan hadisler oluşturmaktadır. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş Bölümünde çalışmanın konusu, önemi, araştırma kaynaklarına yer verilmiştir. Birinci Bölümde Hüseyin Hilmi Işık'ın hayatı, ilmi şahsiyeti ve eserleri işlenmiştir. İkinci Bölümde ise Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye'nin tanıtımı ve genel muhteva analizine yer verildikten sonra hadis, fıkıh tefsir ve kelam ilimleri bünyesinde eserde yer alan ilgili pasajlar değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölümde ise Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye'deki hadislerin tahric ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye'nin son baskılarından biri olan Temmuz 2021 tarihli 145. Baskısı hadisler açısından gözden geçirilip 1978 baskısıyla mukayese edilmiştir. Hadislerin her iki baskıda da aynı olduğu görülmüştür. Sonuç ve değerlendirme yapıldıktan sonra tablo halinde hadislerin genel değerlendirilmesine ve arapça alfabetik listesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Hilmi Işık (1911-2001) is one of the leading figures of twentieth century. Hilmi Işık, a retired colonel teacher, pharmacist and chemist, is qualified scientist who recevied İslamic sciences education from Seyyid Abdülhakim Arvâsî and his son Ahmed Mekki Üçışık. He first started publishing books with Seâdet-i Ebediyye in 1956, and after he retired in 1960, he accelerated his work. Hüseyin Hilmi Işık continued this service until his death. In 1963, the first example of his publishing life, he brought together three chapters and wrote them. The name of his work is Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye'dir. Based on this on motivation, the aim of this thesis is to interpret and evaulate the hadiths in Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye complied by Hüseyin Hilmi Işık. As far as we can determine, the total number of hadiths in the repetitive work is 664, and the number of hadiths without repetitions is 607. 3/2 of the hadiths written and evaluated are hadiths in terms of sound and weak judgment. 3/1 of it consists of very weak hadiths whose source cannot be reached. The study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the introduction part, the examination of the subject, its importance and research resources are given. In the first part, the life, scientific personality and works of Hüseyin Hilmi Işık. In the second part, the introduction and general content analysis of Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye are given. Then, the relevant passages in the work were evaluated within the scope of hadith, fiqh, tafsir, and kalam sciences. In the third chapter, the hadiths in Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye were compiled and evaulated. One of the last copies of Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye, the 145th copy dated July 2021 was examined in terms of hadiths and compared with the 1978 edition. It was seen that the hadiths were the same in both copies. After the consclusion and evaluation, the general evaluation, of hadiths is given in Arabic in the form of a table and an alphabetical list.
Benzer Tezler
- Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye'nin hadis ilmi açısından değeri
Value by hadith science of Tam Ilmihal Seadet-i Ebediyye
ÜMİT KAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
DinEskişehir Osmangazi ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTOPRAK
- Modern dönem Türkiye'de dini gruplar: Işıkçılar cemaati
Contemporary religious communities in Turkey: The case of Işıkçılar religious community
ABDULKERİM ÖZDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
DinOndokuz Mayıs ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HAKKI İNAL
- Tam İlmihal/Saadeti Ebediyye'nin itikadî açıdan tahlili
Analysis of Tam İlmihal/Saadeti Ebediyye in terms of faith principles
NURULLAH ARVASİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
DinKırklareli ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AKMAN
- Türk edebiyatında Şirʾatüʾl-İslâm tercümeleri ve Süleymân B. Ali'nin Manzûm Şirʾatüʾl-İslâm tercümesi: Lezzetüʾl-İslâm (metin-inceleme)
Translation of Sir'atu'l-Islam in Turkish literature and Suleyman B. Ali's view Sir'atu'l-Islam translation: Taste-Islam (text-review)
FATMA KÖSE
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Türk Dili ve EdebiyatıAmasya ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MÜCAHİT KAÇAR
- Türkiye'de İslam ilmihallerine toplumsal cinsiyet algısındaki değişim çerçevesinde sosyolojik yaklaşım
A sociological approach to Muslim catechism (ilmihals) in Turkey through the changes in gender perceptions
SENEM GÜRKAN
Doktora
Türkçe
2021
DinOndokuz Mayıs ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERKAN PERŞEMBE