Boko Haram insurgency in Nigeria: A case study of religious extremism
Nijerya'da Boko Haram isyanı: Dini aşırıcılık üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 705355
  2. Yazar: OSAGWEREME MARTINS AKOWE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKİF BAHADIR KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Boko Haram, Ayaklanma, Terör, Aşırıcılık, Nijerya, Boko Haram, Insurgency, Terrorism, Extremism, Nigeria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Boko Haram Ayaklanmasının özeti, Nijerya'da can, mal kaybı ve ekonomik aktivitenin çöküşü açısından yıkıcı bir çatışma olmuştur. Nitekim Boko Haram Çatışması yalnızca Afrika'nın en kalabalık ülkesini değil, Çad Havzası'ndaki tüm ülkeleri de olumsuz etkilemiştir. Boko Haram örgütünün arkasındaki faktörlerden biri olarak dini Aşırılık olarak tespit edilmiş, ancak bu konuda düzgün araştırmalar sonucunda bir ölümden bahsedebiliriz. Diğer birçok araştırma, bu örgütün arkasındaki sosyal ve politik faktörleri araştırmıştır. Bu araştırma, Nijerya'daki Boko Haram isyancılarının dini Aşırılık faaliyetleri ile örgütün yükselişine katkıda bulunan bazı uzak sosyal ve politik faktörler arasında bir bağlantı kurmuştur. Kuzey Nijerya'nın çeşitli bölgelerinde ve diğer bazı Batı Afrika ülkelerinde bu Terör örgütünün ziyaret edilmeye devam edilmesi, örgütün büyümesini etkileyen asıl neden ve faktörlerin araştırılması ihtiyacını zorunlu kılmıştır. Bu, gelecekte ortaya çıkabilecek çatışma ve diğer benzeri savaşlara temelli ve kesin bir çözüm bulmaya yöneliktir. Oradaki araştırmacı tarafından uygulanan araştırma metodolojisi, nitelikli ve öğretisel yöntemleri içermektedir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır: Farklı Terörizm, Ayaklanma ve dini Aşırılık kavramlarını, bunların Boko Haram'ın Terör faaliyetlerinin asıl maksadını açıklamakta nasıl kullanılabileceği araştırılıyor. Sonuç olarak; araştırma, Nijerya'nın Boko Haram isyancılarıyla mücadele etmede dış destek almanın yanı sıra, ekonomik sorunlar ile çeşitli sorunları ele alması gerekeceğini öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
The Boko Haram insurgency has been a devastating conflict in terms of loss of lives, property and downfall of economic activity in Nigeria. Indeed, the Boko Haram Conflict has not only adversely affected the most populous country in Africa but affected all countries in the Chad Basin. Religious extremism has been identified as one of the factors behind the Boko Haram Sect but there is a dearth of quality research on that subject. Many other studies have explored the social and political factors behind the sect. This research has drawn a nexus between the activities of Boko Haram insurgents in Nigeria to religious Extremism, as well as some remote social and political factors that have contributed to the rise of the sect. The continuing terror being visited in several areas of Northern Nigeria and some other West African countries has necessitated the need of a probe into the root cause and factors influencing the growth of the sect. This is geared towards finding a sustainable solution to the conflict and similar conflicts that may want to arise in future. The research methodology deployed by the researcher includes qualitative and doctrinal methods. The research is in 4 chapters and it explores the different conceptions of Terrorism, insurgency and religious extremism and how they can be used to explain the nature of Boko Haram's operations. In conclusion, the research recommends that Nigeria will needto address severalissues ranging from economic challenges, as well as getting external support in fighting the Boko Haram insurgents.