Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü mezunu öğretmenlerin öğretmenlik deneyimlerinin incelenmesi
Examining the teaching experiences of teachers graduated from Anadolu University Open Education Faculty Preschool Teaching Department
- Tez No: 705388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açık Öğretim, Okul Öncesi Eğitimi, Sözlü Tarih Yöntemi, Open Education, Preschool Education, Oral History Method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından 2000 yılında Okul Öncesi bölümü açılmış ve aynı yıl bölüme öğrenci alınmaya başlanmıştır. Bölümü sadece kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünden mezun olmuş ve üniversiteye giriş sınavından yeterli puanı almış öğrenciler tercih edebilmişlerdir. 2011 yılına kadar bu şartları sağlayan öğrencilerin alımı devam etmiş ve 2012 yılında öğrenci alımına son verilmiştir. Sadece mevcut öğrenciler mezun edilerek bölüm daha sonra kapatılmıştır. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi mezunu okul öncesi öğretmenlerinin kendi özgün anlatılarına dayalı mesleki deneyimleri ortaya çıkarılmak istenmiştir. Çalışmanın yöntemi sözlü tarih yöntemi olup görüşülen kişilere kartopu tekniği ile ulaşılıp görüşmeler öğretmenlerin izinleri doğrultusunda kayıt altına alınıp gerçekleştirilmiştir. Görüşülen öğretmenlerin tamamı kadın olup, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Okul Öncesi Lisans Programı bölümü mezunu, ikisi deneme amaçlı toplam 22 kişiden oluşmaktadır. Çalışmanın bulgular kısmı görüşmelerden edinilen detaylı özgün anlatıları kapsamaktadır. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizi sonucu ulaşılan bulgulara göre öğretmenlerin açık öğretim fakültesini tercih etmelerinin en büyük nedenlerinden birinin ailenin yanında kalmak olduğu görülmüştür. Ailelerinin yanında kalan bireyler eğitimlerine maddi olarak daha rahat devam etmişlerdir. Eğitimleri süresinde ücretli öğretmenlik yapma olanaklarının olması da öğrenciye maddi ve mesleki deneyim açısından üstünlük sağlamış ancak derslerle birlikte yürütüldüğü için öğrencileri oldukça yorduğu görülmüştür. Öğrenciler alan derslerinin daha verimli geçtiğini ifade etmişlerdir. Açık öğretim fakültesinde okumanın en önemli olumsuzluğunun ise iletişimsizlik olduğunu söylemişlerdir. Dersin öğretmeniyle görüşme imkânı bulamayan öğrenciler, öğretmenlerin tecrübelerinden yararlanma şansı da bulamadıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler genel olarak açık öğretim mezunu olmanın herhangi bir sınırlılığının olmadığını belirtmişlerdir. Ancak yüz yüze eğitimin açık öğretime göre daha iyi olduğunu vurgulayanlar da olmuştur.
Özet (Çeviri)
Anadolu University Open Education Faculty opened the Pre-School department in 2000 and students started to be admitted to the department in the same year. Only students who graduated from the department of child development in a girls' vocational high school and got enough points in the university entrance exam were able to choose. This department the admission of students who met these conditions continued until 2011, and the admission of students was terminated in 2012. Only the current students were graduated and the department was closed later. It was aimed to reveal the professional experiences of pre-school teachers who graduated from the Anadolu University Open Education Faculty. Anadolu University Open Education Faculty, based on their own original narratives. The method of the study was the oral history method, and the interviewees were reached with the snowball technique, and the interviews were recorded and carried out in line with the permission of the teachers. All of the interviewed teachers are women, and they consist of 22 people, two of them are for trial purposes, who are graduates of Anadolu University Open Education Faculty Pre-School Undergraduate Program. The findings part of the study includes detailed original narratives obtained from the interviews. According to the findings obtained as a result of the analysis of the data obtained from the interviews, it was seen that one of the most dominant reasons for teachers to prefer open education faculty was to stay with the family. Those who stayed with their families were able to continue their education more financially. Having the opportunity to work as a paid teacher during their undergraduate education provided the students with superiority in terms of financial and professional experience, but it was seen that the students were very tired because they had to carry out working with the lessons. The students stated that the field courses were more productive. They said that the most important negative aspect of studying in open education faculty is having lack of communication. The students, who could not find the opportunity to meet with the teacher of the course, stated that they could not find the chance to benefit from the experiences of the teachers. The theachers generally claimed that there had been no limitations for being an open education graduate. However, there were some who emphasized that face-to-face education is better than open education.