Şanlıurfa'da çalışan aile hekimlerinin palyatif bakım konusundaki farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of awareness of family physicians working in Şanliurfa on palliative care
  1. Tez No: 705408
  2. Yazar: ALPER SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, aile hekimi, evde bakım, evde sağlık hizmeti, aile sağlığı merkezi, Palliative care, family doctor, home care, home health service, family health center
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Günümüzde artan yaşlı nüfusu palyatif bakım ihtiyacı doğuran kronik hastalıkların artışını da neden olmuştur. Palyatif bakımın amacı hastaların fiziksel ve ruhsal sorunlarını bir bütün olarak ele alarak hastaların ve hasta yakınlarının acılarını hafifletmektir. Palyatif bakım uygulamalarında palyatif bakım ihtiyacı olabilecek hastalarla ilk teması kuran ve hastayı bu yönden takip edebilen aile hekimlerinin rolü büyüktür. Bu doğrultuda aile hekimlerinin palyatif bakım ile alakalı bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma için Harran Üniversitesi Etik Kurulundan ve Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü'nden izin alınmıştır. Çalışmamıza Nisan 2021 ile Temmuz 2021 tarihleri arasında Şanlıurfa'da çalışmakta olan 214 aile hekimi dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilen kişilere yüz yüze anket formu uygulandı. Palyatif bakım konusundaki farkındalıkları ve bilgi düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya toplam 214 hekim katılmıştır. Araştırmaya katılan hekimlerin ortalama yaşları 32 olup %55,6'sı erkek ve %71'i evli bulunmuştur. Kronik hastalığı olan hekimlerin yüzdesi %18,2'dir. Palyatif bakıma dair bilgiler içeren sorulara ortalama doğru yanıt verilme yüzdesi %78 hesaplanmıştır. Hekimlerin bilgi düzeylerinin medeni halleri ve kronik hastalık varlığına göre istatistikî olarak anlamlı fark gösterdiği bulunmuştur. Katılımcıların %50,9'unun palyatif bakım konusunda bilgi aldığı bulunmuştur. 37,2'sinin ise bu bilgiyi tıp eğitimi sırasında aldığı saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin palyatif bakım konusunda yeterince eğitim almadıklarını, bu konudaki bilgi düzeylerinin yeterince iyi olmadığını ve kronik hastalığı olan hekimler ile evinde 65 yaş üstü birey olan hekimlerin palyatif bakım farkındalık düzeylerinin düşük olduğunu düşünmemize yol açmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan hekimlerin VIII neredeyse yarısının palyatif bakım hizmetlerinin evlerde verilemeyeceğini ifade etmeleri bu konudaki bilgi eksikliğini düşündürtmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Nowadays, the increasing elderly population has also caused the increase in chronic diseases that cause the need for palliative care. The aim of palliative care is to alleviate the suffering of patients and their relatives by addressing the physical and mental problems of patients as a whole. Family physicians, who make the first contact with patients who may need palliative care and follow the patient in this direction, have a great role in palliative care practices. In this direction, it is aimed to measure the level of knowledge and awareness of family physicians about palliative care. Materials and Methods: Permission was obtained from Harran University Ethics Committee and Şanlıurfa Provincial Health Directorate for the research. 214 family physicians working in Şanlıurfa between April 2021 and July 2021 were included in our study. A face-to-face questionnaire was applied to the people included in the study. Awareness and knowledge levels about palliative care were evaluated. Findings: A total of 214 physicians participated in the study. The mean age of the physicians participating in the study was 32, 55.6% were male and 71% were married. The percentage of physicians with chronic diseases is 18.2%. The average percentage of correct answers to questions containing information on palliative care was calculated as 78%. It was found that the level of knowledge of the physicians showed a statistically significant difference according to their marital status and the presence of chronic disease. It was found that 50.9% of the participants received information about palliative care. It was determined that 37.2 of them received this information during their medical education. Results: This study led us to think that family physicians working in primary care do not receive adequate training on palliative care, their knowledge level on this subject is not good enough, and physicians with chronic diseases and physicians who are individuals over 65 years of age at home have low palliative care awareness levels. In addition, the fact that almost half of the X physicians participating in the research stated that palliative care services cannot be provided at home made us think about the lack of information on this subject.