Regional analysis of suicide rates in Turkey
Türkiye intihar oranlarının bölgesel analizi
- Tez No: 705417
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Bölgesel Analiz, Türkiye, Suicide, Regional Analysis, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ülkelerarası intihar rakamları incelendiğinde büyük farklılıklar görülmesine rağmen, dünya genelinde intihar rakamlarının büyük bir artış eğiliminde olduğu dikkat çekmektedir. Ülkemiz nispeten düşük intihar rakamlarına sahip olsa bile, dünyanın geri kalanında olduğu gibi ülkemiz için de intihar rakamlarındaki artan eğilim kolaylıkla görülebilmektedir. Bu nedenle intihar ve intihara etki eden faktörler uzun yıllardır farklı bilim dalları tarafından irdelenmiştir. Özellikle son dönemde, içerdiği ekonomik temeller nedeniyle, ekonomistlerin intihar kavramına ilgisi artmıştır. Bu çalışmanın amacı, çeşitli sosyo-ekonomik değişkenlerin intihar üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Bu doğrultuda, 2004-2017 yılları arasında il bazında veriler kullanarak yöntemsel açıdan literatürdeki eksikliği gidermek amaçlanmıştır. Sonuçlarımız, özellikle sosyal faktörlerin ekonomik değişkenlerden daha güçlü bir etkiyi sahip olduğunu, farklı cinsiyetlerin farklı değişkenlere karşı daha duyarlı olmasına rağmen her iki cinsiyet için de en güçlü değişkenin boşanma olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
When cross-country suicide figures are examined, it attracts attention that although there are substantial differences between countries, there is an enormous increase in suicide figures worldwide. Even if our country has relatively low suicide numbers, the increasing trend in suicide figures for our country, as in the rest of the world, can easily be seen. For this reason, suicide and the factors which affect suicide have been studied by varied sciences for many years. Especially in the last period, the concern of economists in the concept of suicide has increased due to the economic fundamentals it includes. The purpose of this study is to investigate whether various socio-economic determinants have an impact on suicide. In this direction, it is purposed to obviate the deficiency of literature concerning the method by using province-level data between 2004-2017. Our results illustrate that especially social factors have a more substantial effect than economic variables. Although different sexes are more sensitive to different variables, the most powerful factor of suicide is divorce.