Floresan in situ hibridizasyon (FİSH) yöntemi ile X ve Y kromozomlarının belirlenmesi
Detection of X and Y chromosomes by floresan in situ hybridization (FISH) method
- Tez No: 70548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. EMİN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kromozom, Floresan İn Situ Hibridizasyon, FISH ıı, Chromosome, Fluorescence In Situ Hybridization, FISH IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FLORESAN İN SİTU HİBRÎDİZASYON (FISH) YÖNTEMİ İLE X VE Y KROMOZOMLARININ BELİRLENMESİ Metin BİRIŞIK Gaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Genetik Anabilim Dalı Danışman : Yard.Doç.Dr. MEmin ERDAL HAZİRAN 98 50 Sayfa Kalıtsal hastalıklar çoğunlukla, DNA üzerindeki tek bir bazın değişimi olarak tanımlanan nokta mutasyonlardan ve genin küçük ya da büyük bölümünün bazen de tümünün eksilmesinden yani delesyonundan kaynaklanmaktadır. Böyle bir gen delesyonunun klasik sitogenetik yöntemlerle saptanması mümkün değildir. Geliştirilen analiz yöntemleri ile artık DNA molekülü kolaylıkla incelenebilmektedir. Belirli bir DNA parçası sınırsız sayıda çoğaltılabilmekte, nükleotid dizileri çok kısa süre içerisinde kolaylıkla saptanabilmektedir. Bu analiz yöntemlerinden biride Floresan in situ hibridizasyon (FISH) yöntemidir. FISH yöntemi; Morfolojik yapısı korunmuş kromozomlarda, hücre ve doku kesitlerinde özel nükleik asit dizilerinin tanımlanması temeline dayanan bir hibridositokimyasal yöntemdir. FISH, nükleik asit problan aracılığı ile preparat üzerinde bulunan hücresel ya da kromozomal DNA veya RNA nın incelenmesi temeline dayanan bir tekniktir. iBu çalışmada sağlıklı 10 kadın, 10 erkek olmak üzere toplam 20 bireyden alman kanlardan, lenfosit doku kültürü yöntemi ile kromozomlar elde edilmiş ve kromozomlara: a) Direkt Boyama (Solid Staining), b) Giemsa Bantlama (G-Banding = GTG), c) Floresan İn Situ Hibridizasyon (Fluorescence In Situ Hybridization = FISH) yöntemleri uygulanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler incelendiğinde kromozomlarda sayısal olarak herhangi bir düzensizliğe rastlanmamıştır. Cinsiyet kromozomları (X ve Y) her üç yöntemle de belirlenmiştir. Bu yöntemlerden, Floresan İn Situ Hibridizasyon (FISH) yöntemi moleküler biyolojik bir yöntem olması ve yanılgı payının çok az olması nedeniyle diğer yöntemlerden daha güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. FISH yöntemi, gerek tek tek kromozomların belirlenmesinde, gerekse mikro delesyonların ve translokasyonların belirlenmesinde etkili bir moleküler sitogenetik yöntem olduğu ileri sürülebilinir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. S. Thesis DETECTION OF X AND Y CHROMOSOMES BY FLORESAN İN SITU HİBRİDİZASYON (FISH) METHOD Metin BİRIŞIK Gaziantep University-Graduate School of Health Sciences Department of Medical Biology and Genetics Supervisor: Assist. Prof. M.Emin ERDAL JUNE '98 50 Pages Hereditary diseases usually results from point mutations which are defined by changing of one base on DNA, and deletion or lacking of a small or big part of gene or sometimes whole gene it is impossible to determine such gene deletions with cytogenetic methods. With new analysis methods it is easy to examine DNA molecule. A specific piece of DNA can be multiplied to limitless numbers. Nucleotide sequences can be determined easily in a short time. One of these analysis methods is fluorescence in situ hybridization (FISH). FISH is a hybridocytochemical method which is based on determination of specific nucleic acid sequences in intact chromosomes and cell and tissue sections. FISH is a technique that is based on investigation of chromosomal or cellular DNA or RNA which are on the preparate by nucleic acid probes. iiiIn this study blood from 10 females and 10 males is used chromosomes are got from lymphocyte tissue culture. Applied methods are : a)Direct Staining (Solid Staining) b)Giemsa Banding (G-Banding = GTG) c)Fluorescence In Situ Hybridization (FISH). When we evaluated the data. We couldn't find any numerical disorder. Sex chromosomes (X and Y) are determined by either of these three methods. FISH, being a molecular, biological method and having a little mistake portion found to be more dependable. We conclude that FISH is an effective molecular and cytogenetic method in either identification of chromosomes or determination of micro deletions and translocations.